«Θάνατος» τα φώτα για τα πουλιά

«Θάνατος» τα φώτα για τα πουλιά

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA YOPKH. Σε συγκεκριμένες προτάσεις κατέληξαν χθες αξιωματούχοι της πόλης της Νέας Υόρκης, από κοινού με επιχειρηματίες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των αποδημητικών και ενδημικών πουλιών, τα οποία σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε χρόνο, όταν πετούν πάνω στα φωτισμένα παράθυρα ουρανοξυστών.

«Σβήσε τα φώτα, Νέα Υόρκη!» είναι το σύνθημα της πρωτότυπης εκστρατείας, που αποσκοπεί να πείσει τους ιδιοκτήτες ψηλών κτιρίων να σβήνουν ή να χαμηλώνουν τα φώτα, που αποτελούν μοιραίο θέλγητρο για πολλά είδη αποδημητικών πτηνών. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ηλεκτρικά φώτα αποσπούν την προσοχή των πουλιών και την ικανότητά τους να πλοηγούν αποτελεσματικά βασισμένα σε οπτικά σημεία αναφοράς. Αυτό οδηγεί τα πουλιά σε βίαιες συγκρούσεις με τις προσόψεις των γυάλινων κτιρίων.

Σπίνοι και κοκκινολαίμηδες

Το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ιστορικό ινστιτούτο ορνιθολογίας Audubon, το οποίο κατέγραψε πάνω από 4.000 περιστατικά θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών πουλιών, έπειτα από πρόσκρουση σε προσόψεις κτιρίων της Νέας Υόρκης, από το 1997 μέχρι σήμερα. Τα συχνότερα θύματα είναι οι σπίνοι και οι κοκκινολαίμηδες, αλλά όχι τα ανθεκτικά και παμπόνηρα περιστέρια της πόλης.

Η έκκληση των αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης απευθύνεται στους ιδιοκτήτες ψηλών κτιρίων, που διαθέτουν πάνω από 40 ορόφους, αλλά και των χαμηλότερων κτιρίων που βρίσκονται στα παράλια των ποταμών Χάντσον και Ιστ Ρίβερ και έχουν μεγάλες γυάλινες προσόψεις. Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων καλούνται να σβήνουν ή να χαμηλώνουν τα μη αναγκαία φώτα των τελευταίων ορόφων από τα μεσάνυχτα μέχρι την αυγή, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Το Σικάγο, το οποίο αντιμετώπιζε ανάλογο πρόβλημα με τα αποδημητικά πτηνά, ανέφερε ότι πάνω από 100.000 από αυτά σώζονται κάθε χρόνο, χάρη στον περιορισμό της φωταψίας υψηλών κτιρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή