Παγώνει προς το παρόν η παραπομπή του Ιράν

Παγώνει προς το παρόν η παραπομπή του Ιράν

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. H Ευρωπαϊκή Ενωση παγώνει, προς το παρόν, τις προσπάθειές της τις οποίες στηρίζουν και οι ΗΠΑ, για την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτό τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA). H ευρωπαϊκή πρωτοβουλία την οποία στηρίζουν κυρίως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση της Ρωσίας και της Κίνας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ευρωπαίοι υποχώρησαν εμπρός στην ένσταση της Ρωσίας καθώς η E.E. δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Ωστόσο, στην ανακοίνωση της IAEA, τονίζεται ότι με νέο σχέδιο απόφασης, οι Ευρωπαίοι καλούν τον διευθυντή του διεθνούς οργανισμού, Μοχαμέντ ελ Μπαραντέι, να συντάξει έκθεση για το Ιράν, την οποία θα παρουσιάσει στα μέλη της IAEA.

H ρωσική στάση

Παρότι στο κείμενο δεν υπάρχει καμιά προφανής σχετική αναφορά, αφήνεται να εννοηθεί ότι τα μέλη της IAEA μπορούν να παραπέμψουν το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο μέλλον. Με το σκεπτικό ότι «η ιστορία της συγκάλυψης των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν» καθώς και «η δυσπιστία» ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αφορά μόνο ειρηνικούς σκοπούς, δημιουργούν ερωτήματα τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας. H Ρωσία όμως απέρριψε και το νέο σχέδιο απόφασης της E.E. τονίζοντας ότι το σχέδιο αποτελεί μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή