Βρετανική συγγνώμη απαιτεί το Ιράκ

Βρετανική συγγνώμη απαιτεί το Ιράκ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Στο ελάχιστο έχουν περιορίσει τα βρετανικά στρατεύματα στη Βασόρα την παρουσία τους στους δρόμους της πόλης μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για παύση της συνεργασίας, μέχρι το Λονδίνο να ζητήσει επίσημα συγγνώμη για την επιδρομή στο αστυνομικό τμήμα και τις φυλακές. Από τη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε στον OHE, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ ζήτησε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας ώστε να εδραιωθεί η ελευθερία και η δημοκρατία στο Ιράκ και εκτίμησε ότι οι αντάρτες θα πολλαπλασιάσουν τις επιθέσεις τους εν όψει του δημοψηφίσματος της 15ης Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους δήλωνε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πρέπει να αποχωρήσουν, γιατί αυτό «θα προσέφερε στους τρομοκράτες ιστορική νίκη επί των ΗΠΑ».

Σοβαρά ερωτήματα

Στη Βασόρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, για δεύτερη συνεχή ημέρα κανένας Βρετανός στρατιώτης δεν συνόδευε Ιρακινούς αστυνομικούς στις περιπολίες τους στην πόλη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. H συμπλοκή της Δευτέρας μεταξύ Βρετανών και αστυνομικών έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα για τη δράση και την ισχύ των σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Βασόρα, τον ρόλο της βρετανικής δύναμης και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του ελέγχου της περιοχής στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Αργά την Τετάρτη, αμέσως μετά τη διαδήλωση στη Βασόρα κατά της βρετανικής επιθετικότητας, το επαρχιακό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο θα σταματήσει η συνεργασία με τις βρετανικές δυνάμεις, ενώ ο κυβερνήτης απαίτησε επίσημη συγγνώμη και παράδοση στις ιρακινές αρχές των δύο Βρετανών στρατιωτών που συνεπλάκησαν με αστυνομικούς και απελευθερώθηκαν από Βρετανούς καταδρομείς.

Μιλώντας στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του OHE, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι «τώρα διακυβεύεται ο στόχος της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προόδου». O κ. Ζεμπαρί χαρακτήρισε το επόμενο διάστημα κρίσιμο για το μέλλον του Ιράκ, καθώς θα διενεργηθούν το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα και νέες βουλευτικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή