Ηλεκτρονική μύτη «μυρίζει» τον σταφυλόκοκκο…

Ηλεκτρονική μύτη «μυρίζει» τον σταφυλόκοκκο…

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ηλεκτρονική μύτη κατασκεύασαν Βρετανοί ερευνητές, όχι βέβαια για να εντοπίζουν τις πιο όμορφα αρωματισμένες γυναίκες ή ορισμένες άκρως δυσάρεστες οσμές, αλλά για τον εντοπισμό του επικίνδυνου, ανθεκτικού στα αντιβιοτικά, χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου.

Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο Birmingham Heartlands Hospital σε δείγματα τα οποία ελήφθησαν από τα αυτιά, τη μύτη και το στόμα 600 ασθενών έδειξαν ότι η «ηλεκτρονική μύτη» μπορεί να εντοπίσει περίπου το 100% των λοιμώξεων. H λειτουργία της οφείλεται στην ιδιαίτερη ικανότητα που έχει να αναγνωρίζει την «υπογραφή» των βακτηριδίων του σταφυλόκοκκου, δηλαδή να αντιλαμβάνεται την οσμή του κοκτέιλ συστατικών στοιχείων που απελευθερώνουν τα μικρόβια και να δίνει τα αποτελέσματα εντός δευτερολέπτων.

Την ηλεκτρονική μύτη επινόησε και κατασκεύασε ο χειρουργός Ντέιβιντ Μόργκαν και ο μηχανολόγος Ριταμπάν Ντούτα. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού New Scientist η συσκευή μπορεί να τοποθετηθεί στο γραφείο του ιατρού και να αναλύσει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τα δείγματα των αρρώστων εντοπίζοντας τα στελέχη του σταφυλόκοκκου. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η άμεση διάγνωση του ανθεκτικού βακτηριδίου καθώς μόνο έτσι είναι δυνατή η άμεση απομόνωση του αρρώστου και η αποφυγή της επιδημίας στα νοσοκομεία.

Χρήση στα νοσοκομεία

Η νέα μέθοδος θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία εντός ενός ή δύο ετών, αρκεί βέβαια να τύχει των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα. Δεν χρειάζεται ο χειριστής του να είναι μικροβιολόγος, ούτε η δομή στην οποία γίνεται η εξέταση να είναι εργαστηριακή.

Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η συσκευή είναι η αδυναμία διάκρισης ανάμεσα στα στελέχη του σταφυλόκοκκου που είναι ανθεκτικά στη μεθισιλίνη και σε αυτά που δεν είναι.

Αυτό το πρόβλημα, όπως ισχυρίζεται ο δρ Μόργκαν, ακόμα και αν δεν αποκατασταθεί, θα επιτρέψει την αναγνώριση των αρρώστων που πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή