Διάδοχος ο Μπράουν με τις ευλογίες Μπλερ

Διάδοχος ο Μπράουν με τις ευλογίες Μπλερ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηγετική εμφάνιση πραγματοποίησε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών, στο Μπράιτον, ενισχύοντας την εκτίμηση του συνόλου των πολιτικών αναλυτών για μια συμπεφωνημένη και συντεταγμένη μεταβίβαση της εξουσίας από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στον υπ’ αριθμόν ένα «δελφίνο» του κόμματος. Την προσπάθεια του Μπράουν να ενισχύσει, με τη σύμφωνη γνώμη του Μπλερ, το διεθνές του προφίλ επιβεβαιώνει και η δημοσιοποίηση της είδησης ότι ο υπουργός Οικονομικών θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας E.E. και ομάδας των «Οκτώ» βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, η οποία θα επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα τη M. Ανατολή. Ωστόσο, ο Μπράουν απογοήτευσε τους ριζοσπάστες συνδικαλιστές και τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, που προσδοκούσαν ότι ο υπουργός Οικονομικών θα σηματοδοτούσε την εγκατάλειψη της «κεντρώας» πολιτικής Μπλερ και την επιστροφή των Εργατικών σε πιο παραδοσιακές, αριστερές θέσεις. Σε αντίθεση με αυτές τις προσδοκίες, ο Μπράουν εμφανίστηκε σε ενιαίο «εκσυγχρονιστικό» μέτωπο με τον Μπλερ.

«Ο Μπλερ δικαιούται κάθε επαίνου όχι μόνο για τις τρεις διαδοχικές εκλογικές μας νίκες, αλλά και για το γεγονός πως ηγείται του κόμματος επί μια δεκαετία… Το Εργατικό Κόμμα έχει μέλλον μόνο ως κόμμα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπράουν. Δεν δίστασε μάλιστα να προχωρήσει σε ιδεολογικά δάνεια από τη νεοφιλελεύθερη κληρονομιά της Θάτσερ, σκιαγραφώντας το όραμα «μιας μεγάλης, βρετανικής κοινωνίας ιδιοκτητών κατοικίας, μετοχών και περιουσιακών στοιχείων, μιας δημοκρατικής κοινωνίας κατόχων πλούτου».

Η δημοτικότητα του υπουργού Οικονομικών στους Εργατικούς οφείλεται, εν πολλοίς, στη δυναμική ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας επί μία ολόκληρη οκταετία. H ειρωνεία είναι ότι, ενώ ο Μπλερ επωφελήθηκε τα μέγιστα από αυτή την κληρονομιά του Μπράουν, ο τελευταίος κινδυνεύει να δει την οικονομία να μετατρέπεται στην… αχίλλειο πτέρνα του. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπράουν αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή