Στατίνες, ασπίδα για εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά

Στατίνες, ασπίδα για εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι στατίνες που σήμερα χορηγούνται για τον περιορισμό των επιπέδων της χοληστερίνης σε όσους το έχουν ανάγκη είναι δυνατόν να περιορίσουν γενικότερα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύουν την εργασία τους στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Οι διαπιστώσεις βασίζονται στην μετα-ανάλυση, δηλαδή την επαναξιολόγηση προηγούμενων ερευνών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτής της κατηγορίας φαρμάκων. Σήμερα οι στατίνες συνταγογραφούνται σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερίνης, ενώ η νέα αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αφορά 90.000 ασθενείς που έλαβαν μέρος σε 14 κλινικές μελέτες.

Οπως αναφέρει το σχετικό άρθρο, «η πλήρης συμμόρφωση με τη θεραπευτική αγωγή με στατίνες αναμένεται να περιορίσει τη συχνότητα σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 33%». O υπολογισμός αφορά τη μείωση των επεισοδίων εντός μιας πενταετίας από την έναρξη της θεραπείας, αλλά, όπως υπογραμμίζεται, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η γενικότερη κατάσταση υγείας των αρρώστων.

Οι στατίνες είναι ένα από τα «χρυσά παιδιά» της φαρμακολογίας των τελευταίων ετών και οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους στην ικανότητα καταπολέμησης των λιπωδών πρωτεϊνών που δημιουργούν πλάκες στο εσωτερικό των αρτηριών. Στη Βρετανία η διάδοσή τους είναι τόσο ευρεία, που μία εξ αυτών πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή. O αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), πάντα αυστηρότερος, αποφάσισε να μην ακολουθήσει την ίδια πολιτική καθώς ορισμένοι ειδικοί διατύπωσαν αμφιβολίες για την ασφαλή χρήση τους. Ομως η πρόσφατη μελέτη στο Lancet απαντάει στο ερώτημα υποστηρίζοντας ότι δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο που να συνδέει τις στατίνες με την εμφάνιση καρκίνου ή ορισμένων άλλων ασθενειών. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν κρύβουν ότι η λήψη του φαρμάκου σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί μυαλγίες ή αδυναμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή