H Ελβετία δεν φοβάται τον Πολωνό υδραυλικό

H Ελβετία δεν φοβάται τον Πολωνό υδραυλικό

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τησ Micheline Calmy-Rey – Υπουργού Εξωτερικών της Ελβετίας Αποκλειστικό άρθρο για την «K»

H ευρωπαϊκή πολιτική της Ελβετίας είναι ανοικτή, στοχεύει στη συνεργασία και βασίζεται στην αλληλεγγύη. Αφού ενέκριναν την είσοδο της χώρας τους στη συνθήκη Σένγκεν στις 5 Ιουνίου, οι Ελβετοί ψήφισαν αυτή την Κυριακή σε δημοψήφισμα, λέγοντας ένα ηχηρό «ναι» στην επέκταση της ελεύθερης μετακίνησης ατόμων, στους υπηκόους των δέκα κρατών της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. H Ελβετία έγινε έτσι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία ενέκρινε τη διεύρυνση της E.E με λαϊκή ψήφο.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελβετία δεσμεύθηκε στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Ανατολική Ευρώπη. Μετά την κατάρρευση του Σιδηρού Παραπετάσματος, επιδείξαμε συνέπεια στην ιστορική αυτή δέσμευση, στηρίζοντας τη μετάβαση των κρατών αυτών στη δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς.

Η απόφαση της χώρας μου να επεκτείνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης σε πολίτες της Πολωνίας, της Τσεχίας και των κρατών της Βαλτικής, μεταξύ άλλων αποτελεί λογική συνέχεια της εξωτερικής μας πολιτικής. Οι χώρες αυτές προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εκπλήρωσαν τους όρους ένταξης στην Ενωση, ενισχύοντας την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ευρώπη. H διεύρυνση της E.E. αποτελεί ιστορικό βήμα, στο οποίο η Ελβετία φιλοδοξεί να συμβάλει τα μέγιστα.

Οι γεωγραφικές, ιστορικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της Ελβετίας της αποδίδουν ξεχωριστό ρόλο στη Ευρώπη, αν και δεν ανήκει στην E.E. Παρόλα αυτά, επέλεξε να οικοδομήσει στενές σχέσεις με την Ενωση, υπογράφοντας πολλαπλές διμερείς συνθήκες. H διμερής αυτή προσέγγιση είναι η μόνη που εξασφαλίζει αυτή τη στιγμή τη συμφωνία της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μου. Για ορισμένους, αποτελεί προοίμιο εισόδου στην Ενωση, για άλλους είναι απλά μία μέθοδος βελτίωσης του status quo. Πάνω απ’ όλα, όμως, η εταιρική σχέση προσφέρει προβλέψιμο πλαίσιο πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελβετίας και των Ευρωπαίων γειτόνων της.

Λέγοντας «ναι» στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων από τις δέκα χώρες της διεύρυνσης, οι συμπατριώτες μου διάλεξαν να ενισχύσουν το υπάρχον δίκτυο διμερών συμφωνιών μεταξύ της Ελβετίας και της E.E. H ελεύθερη μετακίνηση των φυσικών προσώπων είναι αναγκαία σε μία χώρα όπως η δική μας, της οποίας η οικονομία είναι στραμμένη προς τις διεθνείς αγορές και εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το ξένο εργατικό δυναμικό.

Ενα εκατομμύριο πολίτες της E.E. ζουν στην Ελβετία, ενώ 380.000 Ελβετοί είναι κάτοικοι της Ενωσης. Στην Ελβετία, ένας στους τέσσερις εργάτες είναι ξένος υπήκοος. Το καντόνι της Γενεύης, για παράδειγμα, προσφέρει 270.000 θέσεις εργασίας, ενώ το εργατικό του δυναμικό είναι της τάξης των 230.000 απασχολουμένων. Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη ζήτηση αυτή, χωρίς τους 45.000 Γάλλους εργαζόμενους που περνούν καθημερινά τα σύνορα;

Ενίσχυση συνεργασίας με την Ε.Ε.

Σε μία χώρα, η οποία εξασφαλίζει το ένα τρίτο του εθνικού της εισοδήματος από το εμπόριο με την E.E. και της οποίας οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πάνω από 115 δισ. ευρώ σε κράτη της Ενωσης, το άνοιγμα της αγοράς, όπως αυτή ρυθμίζεται από τις διμερείς μας συμφωνίες, ενισχύει την απασχόληση και προλαμβάνει τη μεταστέγαση των επιχειρήσεων σε ξένες χώρες. H Ελβετία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τη συνεργασία της με την E.E. όπως αποδεικνύουν και οι πολυάριθμες συμφωνίες μεταξύ Βέρνης και Βρυξελλών τα τελευταία χρόνια, ενώ η χώρα μας επεκτείνει σταδιακά και την πολιτική συνεργασία της με την Ευρώπη. H συνεργασία μας στα πλαίσια της συνθήκης Σένγκεν/Δουβλίνου, σε ζητήματα αστυνομικής, δικαστικής, μεταναστευτικής και πολιτικής ασύλου θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

Τα δημοψηφίσματα στην Ελβετία για τη συνθήκη του Σένγκεν και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων έγιναν στην κατάλληλη χρονική συγκυρία, την ώρα που η Ευρώπη εξετάζει το θεσμικό της μέλλον και αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της. Τέτοιες ανησυχίες εκφράσθηκαν και στη χώρα μου, λίγο πριν από τα δημοψηφίσματα. H E.E. βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις. Είμαι αισιόδοξη ότι θα βρει τον τρόπο να τις ξεπεράσει και ότι θα συνεχίσει να προωθεί την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την ήπειρο. H Ευρώπη μπορεί να υπολογίζει στην Ελβετία, ως πιστό εταίρο στην επιδίωξη των στόχων αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή