Αυστηροί όροι της Ευρώπης στην Αγκυρα

Αυστηροί όροι της Ευρώπης στην Αγκυρα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονές της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση την ερχόμενη Δευτέρα, η Ευρώπη επιχειρεί να θέσει αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις, που θα καταστήσουν δυσχερή, αν όχι αβέβαιη, την πορεία της Αγκυρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου ανεβλήθη η ψηφοφορία για την έγκριση της επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης E.E. – Τουρκίας. H απόφαση αυτή έχει το χαρακτήρα της υπόδειξης σε αυστηρούς τόνους ως προς τον κώδικα συμπεριφοράς, τον οποίο η Αγκυρα θα πρέπει να εφαρμόζει στο μέλλον.

Βεβαίως, το σώμα ενέκρινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την ερχόμενη Δευτέρα. Το σύνολο, ωστόσο, των προϋποθέσεων από τις οποίες συναρτάται η πορεία των διαπραγματεύσεων, το τελεσίγραφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερτ Πέτερινγκ προς την Αγκυρα, αλλά και τα διαφορετικής προέλευσης μηνύματα, όπως η απαίτηση να αναγνωρίσει η Τουρκία τη γενοκτονία των Αρμενίων και οι καταγγελίες για τις τρομακτικές κακοποιήσεις που υφίστανται οι ασθενείς των τουρκικών ψυχιατρικών νοσοκομείων, θέτουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδείξει η γειτονική χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στους -μη δεσμευτικούς, πάντως- όρους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιλαμβάνονται η απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ δεν παρέχεται καμιά εγγύηση ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες παραμένει το αδιέξοδο στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου των διαπραγματεύσεων, καθώς η Αυστρία απαιτεί να συμπεριληφθεί σαφής πρόνοια ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε «ειδική σχέση» της Τουρκίας με την E.E. Σε μία προσπάθεια να επηρεάσει τη σχετική συζήτηση η τουρκική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι αποδέχεται ως τελικό στόχο μόνο την πλήρη ένταξη ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ απειλεί ότι δεν θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για την τελετή έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή