H Τουρκία εμμένει σε πλήρη ένταξη

H Τουρκία εμμένει σε πλήρη ένταξη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόνον ημέρες πριν από την ημερομηνία ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου, η Τουρκία επανέλαβε χθες ότι ο μοναδικός τελικός στόχος τον οποίο αποδέχεται είναι η πλήρης ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είναι γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και δύσκολες, αλλά οποιαδήποτε παρέκκλιση από την πλήρη ένταξη, η οποία αποτελεί τον τελικό στόχο, είναι απολύτως απαράδεκτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ταμίκ Ταν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. H τοποθέτηση της Αγκυρας την παραμονή συγκλήσεως του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων, έχει στόχο να επηρεάσει τις συζητήσεις που γίνονται για την οριστική διαμόρφωση του πλαισίου διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την E.E., καθώς η Αυστρία επιμένει να περιληφθεί πρόνοια περί δυνατότητος μιας «ειδικής σχέσεως» της Τουρκίας με την E.E. αντί της πλήρους εντάξεώς της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν πρόκειται να μεταβεί στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα για την τελετή της ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου θέτει υπό αίρεση την πλήρη ενσωμάτωση της χώρας του στην Κοινότητα. Ερωτηθείς σχετικώς, ο κ. Ταν επεσήμανε ότι «είναι φυσικό να κάνουμε το τελικό μας βήμα, αφού προβούμε στην απαραίτητη εκτίμηση του κειμένου του διαπραγματευτικού πλαισίου, μετά την πλήρη αποσαφήνισή του». O εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Γκιουλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Τζακ Στρο, αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της συνομιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, ο κ. Γκιουλ ζήτησε από τον κ. Στρο να μην καθυστερήσει το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου έως την τελευταία στιγμή ώστε η τουρκική κυβέρνηση να έχει τον χρόνο να μελετήσει το περιεχόμενό του. O εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι όπως υποστήριξε εκμεταλλεύεται τη συμμετοχή της στην E.E. για να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Αγκυρα.

Αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων

Τέλος, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων δεν φαίνεται να ενοχλεί την Αγκυρα, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο τουρκικό CNN ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις και ως εκ τούτου η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει την ενταξιακή μας πορεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή