Το Ισραήλ απειλεί με προσάρτηση εποικισμών

Το Ισραήλ απειλεί με προσάρτηση εποικισμών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς προσάρτησης των μεγάλων εποικισμών της Δυτικής Οχθης στο εγγύς μέλλον άφησαν χθες ανώτατοι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης, επικαλούμενοι την αδυναμία της Παλαιστινιακής Αρχής να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Οδικό Χάρτη και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την ασφάλεια. Την ίδια στιγμή και ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς επιβεβαίωσε χθες ότι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τις επιδρομές εναντίον θέσεων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, θα υποχρεωθούμε να αποχωρήσουμε μονομερώς από τη Δυτική Οχθη και να προσαρτήσουμε τους εκεί μεγάλους εβραϊκούς εποικισμούς», δήλωσε χθες ο Εϊγιάλ Αράντ, ο οποίος συγκαταλέγεται στους ανώτατους συμβούλους του Αριέλ Σαρόν. O δε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της ισραηλινής κυβέρνησης αποκάλυψε τα ονόματα των προς προσάρτηση εποικισμών. Πρόκειται για τους Μάλεχ Αντουμίμ, Αριέλ, Ετζιόν και Κιριάτ Αρμπα. Ομως, το γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού έκανε λόγο για διατύπωση προσωπικών απόψεων και υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται σχέδιο μονομερούς αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη. Απαντώντας, ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ, προειδοποίησε ότι η αρμονική συμβίωση των δύο λαών δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς κινήσεις. «Καλώ τους Ισραηλινούς συναδέλφους μου να εγκαταλείψουν τη μέθοδο της μονομέρειας και να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ερεκάτ.

Στο μεταξύ, η καταστροφή των υποδομών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ αποτελεί ξεκάθαρο στόχο του ισραηλινού στρατού, ο οποίος εξαπέλυσε χθες νέες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Από τις επιθέσεις των Ισραηλινών δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, πλην όμως, δεκάδες κτίρια και εγκαταστάσεις υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές στην πόλη της Γάζας. Στη Δυτική Οχθη, ακόμα, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε είκοσι τέσσερις υπόπτους για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις και επέβαλε διακοπή λειτουργίας δεκαπέντε ισλαμικών φιλανθρωπικών οργανώσεων, οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για χρηματοδότηση της Χαμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή