ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Λένε όχι στον πόλεμο για την προώθηση δημοκρατίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μεγάλος αριθμός Αμερικανών αντιτίθεται στη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την «προώθηση» της δημοκρατίας, σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση. Μόλις το 35% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της χρήσης στρατιωτικής βίας για την ανατροπή αυταρχικών καθεστώτων. Και μόλις ένας στους πέντε Αμερικανούς επικροτεί την αμερικανική πρακτική, η οποία συνίσταται στην απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας κατά χωρών, που δεν προχωρούν στην εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων του Σικάγου, το 74% των ερωτηθέντων, εκ των οποίων το 60% δήλωσαν Ρεπουμπλικανοί, υποστήριξαν ότι η ανατροπή της αυταρχικής κυβέρνησης του Ιράκ με στόχο την εδραίωση της δημοκρατίας δεν αποτελεί επαρκή λόγο για τη διενέργεια πολέμου. Επίσης, το 72% τόνισε ότι η εμπλοκή της χώρας τους στον πόλεμο του Ιράκ, τους έπεισε ότι αποτελεί ολέθριο λάθος το οποίο δεν πρέπει να επαναληφθεί.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ TH ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ

Στα ίχνη επίδοξων τρομοκρατών

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στα ίχνη ορισμένων επίδοξων τρομοκρατών, οι οποίοι ενδέχεται να σχεδιάζουν νέες επιθέσεις στη Βρετανία, βρίσκεται η Σκότλαντ Γιαρντ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών του Λονδίνου και υπαρχηγού της βρετανικής αστυνομίας, Αντι Χάιμαν, στην εφημερίδα The Guardian. O κ. Χάιμαν επισήμανε ότι οι υπό παρακολούθηση ύποπτοι δεν συνδέονται με τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου ή τις αποτυχημένες απόπειρες που σημειώθηκαν δύο εβδομάδες αργότερα. O υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ τόνισε ότι δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου επίθεσης. «Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι του Λονδίνου και οι άνδρες τις αστυνομίας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Λονδίνο αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο των τρομοκρατών», πρόσθεσε.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΧΑΓΗΣ- ΣΕΡΒΙΑΣ

Συνάντηση Ντελ Πόντε-Κοστούνιτσα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η Σερβία αποκατέστησε τις σχέσεις της με το Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε χθες η εισαγγελέας του δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου, Κάρλα ντελ Πόντε, μετά τη συνάντησή της με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα. «Μπορούμε επιτέλους να αρχίσουμε τη διμερή συνεργασία μεταξύ Χάγης και Βελιγραδίου», προσέθεσε. H κ. Ντελ Πόντε συνεχάρη το Βελιγράδι για την παράδοση 16 καταζητούμενων, στο διάστημα από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα, καθώς και για την παράδοση σημαντικών εγγράφων και τη δυνατότητα εξέτασης μαρτύρων. Ωστόσο, εξέφρασε και τη μεγάλη της απογοήτευση για το γεγονός ότι έξι καταζητούμενοι εξακολουθούν να παραμένουν ασύλληπτοι, καθώς πιθανότατα κρύβονται στη Σερβία. Στο μεταξύ το πράσινο φως έδωσαν χθες οι Βρυξέλλες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σερβία-Μαυροβούνιο, με στόχο την επίτευξη Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με το Βελιγράδι.

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ME TON ΠΑΠΑ

Ο Μπόρις Τάντιτς στο Βατικανό

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ συναντήθηκε για πρώτη φορά χθες ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως ο ποντίφικας θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη χώρα του. Εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι ο Πάπας ευχαρίστησε τον κ. Τάντιτς για την πρόσκληση, και τόνισε ότι ευελπιστεί να πραγματοποιήσει κάποια στιγμή αυτό το ταξίδι. O κ. Τάντιτς δήλωσε προϋπόθεση για την επίσκεψη του ποντίφικα είναι η αποδοχή της από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την οποία θα πρέπει να έρθει σε διαπραγματεύσεις. «Ελπίζω ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σύντομα», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος. O Πάπας δεν έχει ποτέ επισκεφθεί τη Σερβία, από την εποχή του Σχίσματος του 1054.

ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Νεκροί από πυρά Ισπανών

ΜΕΛΙΛΑ, Ισπανία. Την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης σε δύο θύλακές της στο βόρειο Μαρόκο διέταξε χθες ο Ισπανός υπουργός Αμυνας, Χοσέ Μπόνο, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού Θαπατέρο, μετά τον θάνατο πέντε Αφρικανών και των τραυματισμό 50 άλλων, σε μια απόπειρα εκατοντάδων μεταναστών να υπερπηδήσουν τα συρματοπλέγματα και να διεισδύσουν στην ισπανική περιοχή. Οι πέντε Αφρικανοί, έπεσαν νεκροί από τα πυρά συνοριακών φρουρών. Σύμφωνα με Ισπανούς αξιωματούχους οι σφαίρες από τις οποίες σκοτώθηκαν οι πέντε Αφρικανοί δεν χρησιμοποιούνται από τον ισπανικό στρατό και συνεπώς προέρχονται από τη μαροκινή πλευρά. H αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαρία Τερέζα Φερντάντες ντε λα Βέγκα δήλωσε ότι δύο από τους πέντε Αφρικανούς πέθαναν σε ισπανικό έδαφος, ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν στο έδαφος του Μαρόκου.

ΜΑΖΙ ME TON ΑΤΙΣΑΑΡΙ KAI ΜΠΟΥΣ

Υποψήφιος για Νόμπελ ο Μπόνο

ΟΣΛΟ. Υποψήφιος για το διεθνές Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης φέρεται ο δημοφιλής τραγουδιστής του συγκροτήματος των U2, Μπόνο, ως επιβράβευση των προσπαθειών του για την εξάλειψη της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο. O ροκ σταρ Μπομπ Γκέλντορφ είναι επίσης υποψήφιος για το βραβείο. Επικρατέστερος όμως για το Νόμπελ Ειρήνης εμφανίζεται, σύμφωνα με τους μπουκμέικερς, ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Ατισαάρι. Αντίθετα ελάχιστες είναι οι πιθανότητες του επίσης υποψηφίου, Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή