Ασθενέστερος ο ιός του έιτζ

Ασθενέστερος ο ιός του έιτζ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΕΡΣΑ. Ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας διαπίστωσε ότι ο ιός που προκαλεί την ασθένεια του έιτζ μπορεί να εξασθενεί. H ομάδα ερευνητών συνέκρινε δείγματα του HIV-1 από τη χρονική περίοδο 1986-89 με δείγματα της περιόδου 2002-03 και ανακάλυψε ότι τα νεότερα δείγματα δεν πολλαπλασιάζονταν με την ίδια ταχύτητα, ενώ εμφάνιζαν μεγαλύτερη ευαισθησία στη φαρμακευτική αγωγή.

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν το πόρισμα της έρευνάς τους στην επιστημονική επιθεώρηση Aids, επισήμαναν ότι η έρευνά τους δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι προσπάθειες για πάταξη της νόσου πρέπει να περιορισθούν. H ομάδα κατάφερε να συγκρίνει μόνο 12 δείγματα από κάθε χρονική περίοδο, ενώ δεν πέτυχαν να μελετήσουν όλες τις επιπτώσεις της θεραπείας με ειδικά φάρμακα απάνω στον ιό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ερικ Αρτζ, είπε: «H έρευνά μας ήταν πολύ πρόωρη. Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώσαμε ότι οι ιοί της δεκαετίας του 2000 είναι κατά πολύ ασθενέστεροι από εκείνους της δεκαετίας του 1980. Γνωρίζουμε βέβαια ότι ο ιός συνεχίζει και σήμερα να σκοτώνει κόσμο, αν και τα ποσοστά θνησιμότητας υποχωρούν και αυτά σταδιακά. Ισως σε 50 με 60 χρόνια να δούμε τον ιό του έιτζ να πάψει να σκοτώνει».

Ο Κιθ Αλκορν, διευθυντής της οργάνωσης NAM κατά της εξάπλωσης του ιού, επισημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα υπολόγιζε πως ο ιός θα γίνει φονικότερος με την πάροδο των ετών, προκαλώντας ολοένα και περισσότερους θανάτους. H πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου της Αμβέρσας, όμως, ανατρέπει την εκτίμηση αυτή. «Αυτό που μοιάζει να συμβαίνει είναι ότι ο ιός HIV περιορίζει κάπως τα παθογενή χαρακτηριστικά του, καθώς μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, απαντώντας έτσι στο ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή.

Ο ιός που μεταδίδεται κάθε φορά είναι λιγότερο αποτελεσματικός από την προηγούμενη. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι με την πάροδο αρκετών γενεών, ο ιός HIV μπορεί να γίνει λιγότερο βλαβερός για τον ανθρώπινο ξενιστή του. Βρισκόμαστε, όμως, πολύ μακριά από τη στιγμή αυτή. O HIV συνεχίζει να προκαλεί τον θάνατο», εξηγεί ο δρ Αλκορν.ΒΒC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή