Οι γυναίκες στην Τουρκία «επιτέθηκαν» στην κ. Χιουζ

Οι γυναίκες στην Τουρκία «επιτέθηκαν» στην κ. Χιουζ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Δεύτερη έκπληξη μέσα σε δύο ημέρες δοκίμασε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κάρεν Χιουζ, που βρέθηκε αντιμέτωπη με μπαράζ επικρίσεων από γυναίκες εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή, η Χιουζ συναντήθηκε και με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η Χιουζ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη δημόσια διπλωματία, βρίσκεται στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο περιοδείας που έχει στόχο τη βελτίωση της εικόνας των ΗΠΑ. H χθεσινή συνάντηση με επιφανείς Τουρκάλες, προσκληθείσες από την αμερικανική πρεσβεία, άρχισε σε άκρως φιλικό κλίμα και εξελίχθηκε σε ευγενικό, αλλά αδιάκοπο σφυροκόπημα. Το μήνυμα της Χιουζ ήταν ότι η Αμερική φέρνει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μέση Ανατολή.

«Δεν μπορείτε να κάνετε πόλεμο προς χάρη της ειρήνης. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναμιγνύονται στα προβλήματα δημοκρατίας και να τα λύνουν με πόλεμο», απάντησε μία εκπρόσωπος οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών. «O πόλεμος καταργεί εντελώς τα δικαιώματα των γυναικών, η φτώχεια ακολουθεί τον πόλεμο και οι γυναίκες την πληρώνουν», είπε μια ακτιβίστρια κουρδικής καταγωγής.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Η Χιουζ επεδίωξε, επίσης, να τονίσει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη θρησκευτική ελευθερία και ότι η θρησκεία παίζει κεντρικό ρόλο στη ζωή πολλών Αμερικανών, όπως συμβαίνει και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με εκπροσώπους θρησκειών, μεταξύ αυτών και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Είχα σήμερα μια υπέροχη συνάντηση με τον Πατριάρχη. Αποτέλεσε μεγάλη τιμή για μένα να συναντηθώ μαζί του», είπε η Χιουζ. «Συζητήσαμε τη σπουδαιότητα της θρησκευτικής ελευθερίας. Εγινε αναφορά και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στη σημασία που αυτή έχει για το μέλλον της Εκκλησίας, να μπορεί δηλαδή να καταρτίζει στελέχη και να εκπαιδεύει τη νέα γενιά της ηγεσίας της Εκκλησίας», προσέθεσε η Αμερικανίδα υφυπουργός.

«Εργαζόμενη μητέρα»

Στον προηγούμενο σταθμό του ταξιδιού της, στη Σαουδική Αραβία, η Χιουζ μίλησε με φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο της Τζέντα. H Χιουζ συστήθηκε ως «εργαζόμενη μητέρα» και είπε ότι θεωρεί αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητάς της το ότι οδηγεί το αυτοκίνητό της. Στη συνέχεια, η Αμερικανίδα υφυπουργός είπε κάτι που πίστευε ότι θα τις έβρισκε όλες σύμφωνες, ότι δηλαδή εύχεται να τις δει να οδηγούν και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, όπως κάνουν οι Αμερικανίδες. H παρατήρηση αυτή ξεσήκωσε διαμαρτυρίες στο ακροατήριο. «H γενική εικόνα για τις γυναίκες στον αραβικό κόσμο είναι ότι δεν είναι χαρούμενες», απάντησε μία φοιτήτρια «ε, λοιπόν είμαστε πολύ χαρούμενες».

Αργότερα, η δρ Σιντίκα Καμάλ, γυναικολόγος που διευθύνει τη δική της γυναικολογική κλινική στην Τζέντα είπε στον ρεπόρτερ των «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι στο επάγγελμά της οι ανδροκρατικές αντιλήψεις είναι πολύ εντονότερες στην Ευρώπη και στην Αμερική απ ό,τι στη Σαουδική Αραβία. «Δεν θέλω να οδηγώ αυτοκίνητο. Δούλεψα σκληρά για το πτυχίο της Ιατρικής, τι μου χρειάζεται η άδεια οδήγησης», ρώτησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή