Αποχωρούν από το Ιράκ, μερικώς, οι Αμερικανοί

Αποχωρούν από το Ιράκ, μερικώς, οι Αμερικανοί

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, εντός του επόμενου χρόνου, προανήγγειλε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, καθώς εντείνονται οι πιέσεις τόσο της Γερουσίας, όσο και του αμερικανικού λαού. Στο Ιράκ εντείνεται ο προεκλογικός πυρετός, όπως και η βία εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Δεκεμβρίου για ανάδειξη μόνιμης κυβέρνησης. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κατά τη διάρκεια επιθέσεων κυρίως κατά σιιτών, παρά τη δέσμευση των ιρακινών και αμερικανικών αρχών για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Παράλληλα η Αλ Κάιντα του Ιράκ διαψεύδει ότι έχει σκοτωθεί ο αρχηγός της Μουσάμπ Ζαρκάουι.

Λίγες ημέρες μετά την απαίτηση της αμερικανικής Γερουσίας, το 2006 να είναι η τελευταία χρονιά που τόσοι πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες θα βρίσκονται στο Ιράκ, η κ. Κοντολίζα Ράις δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα. «O πρόεδρος (Μπους) έχει δηλώσει ότι μόλις είναι ετοιμοπόλεμες οι ιρακινές δυνάμεις, θα αρχίσει η μείωση των δικών μας», δήλωσε από την Ουάσιγκτον η κ. Ράις. «Εκτιμώ ότι αυτή η ημέρα θα έρθει σχετικά σύντομα, καθώς οι Ιρακινοί θα είναι όλο και περισσότερο ικανοί να αναλάβουν την ευθύνη της άμυνάς τους». H κ. Ράις τόνισε ότι πριν αρχίσει η μείωση των αμερικανικών δυνάμεων, οι ιρακινές θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά κατά των ανταρτών. Χθες, και ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι πιθανότατα θα αποσύρει τα ιταλικά στρατεύματα από το Ιράκ εντός του 2006.

Αλλαγή στάσης

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Μπους εξηγείται και από τη δυσαρέσκεια σημαντικού τμήματος του αμερικανικού λαού, ενώ τον ερχόμενο χρόνο διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Harris που δημοσιεύτηκε χθες, 61% των ερωτηθέντων θέλουν οι Αμερικανοί στρατιώτες να επιστρέψουν από το Ιράκ το 2006. Το 63% αμφιβάλλει εάν η δημοκρατία και η σταθερότητα θα κυριαρχήσουν στο Ιράκ.

Τον ορισμό χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των συμμαχικών στρατευμάτων ζήτησαν στις αρχές της εβδομάδας, για πρώτη φορά όλες, οι εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ στη συνδιάσκεψη του Καΐρου.

Στο ίδιο το Ιράκ, η χώρα προετοιμάζεται εν μέσω καθημερινών επιθέσεων και τεραστίων οργανωτικών προβλημάτων για τις κρίσιμες εκλογές από τις οποίες θα αναδειχθεί (;) η πρώτη μόνιμη κυβέρνηση μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν. Περισσότεροι από 160 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας από επιθέσεις ενόπλων, ενώ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 700 αντάρτες στις επιχειρήσεις στα δυτικά του Ιράκ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Χθες τα ξημερώματα ένοπλοι που φορούσαν στολές του ιρακινού στρατού εισέβαλλαν στο σπίτι σουνίτη φύλαρχου στη Βαγδάτη και εκτέλεσαν τον ίδιο και τρεις γιους του. Αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του στρατού στη σφαγή και εκτίμησε ότι τη διέπραξαν μεταμφιεσμένοι τρομοκράτες. Πολλές φορές στο παρελθόν σουνίτες ηγέτες έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι παραβλέπει τη δράση σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων. Τέλος η Αλ Κάιντα χαρακτηρίζει ψευδείς, αναφορές των MME ότι ο αρχηγός της (ενδεχομένως) σκοτώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή