Η συναδελφικότητα περνάει από το στομάχι

Η συναδελφικότητα περνάει από το στομάχι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές φορές οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων δεν είναι οι καλύτερες. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο ένας βρίσκεται συνεχώς μέσα στο οπτικό πεδίο του άλλου, η ένταση δεν αποκλιμακώνεται ποτέ. Πέρα όμως από τα προβλήματα της καθημερινής τριβής, δημιουργείται και ένα επιπλέον θέμα για τα περισσότερα στελέχη του ιδιωτικού τομέα: από τη μία οφείλουν να έχουν έντονο το στοιχείο του ανταγωνισμού και τη δίψα για διάκριση -που τους οδηγεί να κοιτάζουν τον διπλανό τους έτσι και αλλιώς με μισό μάτι- και από την άλλη πρέπει να αποδεικνύουν διαρκώς στον εργοδότη τους ότι διαθέτουν ομαδικό πνεύμα.

Το λεγόμενο team building, η σταδιακή δηλαδή οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ομαδικότητας ανάμεσα στα μέλη του ίδιου γραφείου, γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση. Τα στελέχη πρέπει να παραμερίζουν τον υπερμεγέθη εγωισμό τους, να είναι καλοί ακροατές και να βοηθούν τους άλλους να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους. Σπάνιες αρετές, δηλαδή, για ανθρώπους που περιμένουν να κατασπαράξουν τους συναδέλφους τους με την πρώτη ευκαιρία και να καταδείξουν την υπεροχή τους. Πώς ξεπερνιέται, λοιπόν, αυτή η δυσλειτουργία ώστε να γίνουν όλοι πιο αποδοτικοί μέσα σε μια επιχείρηση;

Συνήθως οι εταιρείες προσπαθούν να επιτύχουν αυτό το δέσιμο μέσα από μαθήματα ιστιοπλοΐας -όπου όλοι είναι αναγκασμένοι να δρουν ομαδικά- και τη διοργάνωση εκδρομών. Τώρα, έρχεται να προστεθεί και μια νέα μέθοδος, που δείχνει να είναι πολύ αποτελεσματική: η μαγειρική. H εφημερίδα Financial Times επισκέφθηκε μια σειρά τέτοιων μαθημάτων που οργανώνει η εταιρεία Italian Secrets στο Λονδίνο, όπου στελέχη συγκεντρώνονται και αρχίζουν να μαγειρεύουν μαζί. Μέχρι στιγμής έχουν ενδιαφερθεί για τα σεμινάρια μεγάλοι πελάτες όπως η Goldman Sachs, η Barclays, η Coca Cola κ.ά. H τιμή κατ’ άτομο είναι 115 στερλίνες για κάθε συνάντηση.

Στα μαθήματα μαγειρικής μπορεί να διακρίνει κανείς αμέσως την προσωπικότητα των εργαζομένων και το πόστο που μπορεί να έχουν μέσα στην επιχείρησή τους. Αν, λ.χ., επιλέγουν να ψιλοκόβουν συνέχεια λαχανικά μπορεί να είναι καλοί για «δεύτερα βιολιά», ενώ οι ηγέτες αναλαμβάνουν πιο πρωταγωνιστικούς ρόλους και έχουν μεγαλύτερη άνεση στον αυτοσχεδιασμό. Οπως και να έχουν τα πράγματα, για να βγει κάτι νόστιμο, όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά και να αποδεχθούν τους ρόλους τους, υπό την εποπτεία πάνοτε ενός ειδικού που τους καθοδηγεί.

Τι γίνεται όταν βρίσκεστε να τυλίγετε ραβιόλια δίπλα δίπλα με έναν «εχθρό» από το διπλανό γραφείο; Μπορεί να αρχίσετε να περνάτε καλά και να εξομαλυνθούν οι σχέσεις σας ή να κοιτάτε τα αποτελέσματα των προσπαθειών του με δυσπιστία. Το βέβαιον είναι ότι κανείς δεν θέλει να χαλάσει το φαγητό και την ατμόσφαιρα, οπότε βάζει τα δυνατά του να φανεί καλός και συμπαθής στους υπολοίπους. H μαγειρική είναι άλλωστε μια χαλαρωτική διαδικασία, που πολλές φορές γίνεται και άκρως διασκεδαστική. Ετσι, την επόμενη ημέρα στο γραφείο οι μαθητευόμενοι έχουν πολλά να πουν για την εμπειρία τους. Σε αυτήν τη νέα μέθοδο team building, πάντως, υπάρχει και μια ασφαλιστική δικλίδα. Τους ρόλους τούς μοιράζει κάποιος εκτός της ομάδας, διότι διαφορετικά κάποιοι θα καθάριζαν κρεμμυδάκια σε όλα τα μαθήματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή