Να φύγουν οι Βρετανοί από το Ιράκ

Να φύγουν οι Βρετανοί από το Ιράκ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Βασόρα απαίτησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ενώ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ, όταν σχηματιστεί, «να τερματίσει αμέσως την αμερικανική κατοχή». Απαντώντας η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στη Βαγδάτη χθες άγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες του Ιράκ και το γιο του, σκοτώνοντας τους πέντε φρουρούς του. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ο αριθμός καταγγελιών για απαγωγές έχει τριπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

Να φύγουν οι Βρετανοί

Από τη Βηρυτό ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί ζήτησε την άμεση αποχώρηση των οκτώ χιλιάδων Βρετανών στρατιωτών που σταθμεύουν στο νότιο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι «αποσταθεροποιούν» την περιοχή. Αυτό που ενδεχομένως έχει μεγαλύτερη ακόμη σημασία, δεδομένων των δεσμών της σιιτικής κυβέρνησης του Ιράκ με την Τεχεράνη, είναι η έκκληση του κ. Μοτακί προς τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ να «τερματίσει (όταν σχηματιστεί) αμέσως την αμερικανική κατοχή». Απαντώντας ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υπενθύμισε στην Τεχεράνη ότι τα βρετανικά στρατεύματα βρίσκονται στο Ιράκ κατ’ εντολήν του OHE και με τη σύμφωνη γνώμη της ιρακινής κυβέρνησης. Από το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου το Λονδίνο κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από επιθέσεις κατά των βρετανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο νότιο Ιράκ, ενώ η Τεχεράνη κατηγορεί τους Βρετανούς ότι προμηθεύουν με βόμβες αυτονομιστές που δρουν στην περιοχή της πόλης Αχβάζ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Στη Βαγδάτη, η απαγωγή του μεγιστάνα Γκαλίμπ Κούμπα και του γιου του Χασάν, έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των απαγωγών που μαστίζει το Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή του 2003.

Εξαρση απαγωγών

Η αιματηρή απαγωγή σημειώθηκε στο προάστιο Γιαρμάκ της δυτικής Βαγδάτης από άγνωστους ενόπλους που εισέβαλαν στη βίλα του επιχειρηματία, σκότωσαν πέντε σωματοφύλακές του και εξαφανίστηκαν αφήνοντας πίσω τους τη γυναίκα του Κούμπα, τη νύφη του και δύο εγγόνια του. Αμερικανοί στρατιωτικοί αποδίδουν την έξαρση των απαγωγών στην ανάγκη των τρομοκρατών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά και σε εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Οι απαγωγές δυτικών υπηκόων που συνήθως βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον Δυτικό Τύπο, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού ινστιτούτου Μπρούκινγκς ο αριθμός των απαγωγών στο Ιράκ από δύο την ημέρα τον Ιανουάριο του 2004 αυξήθηκε σε 10 τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και σε 30 τον Δεκέμβριο του 2005. Σύμφωνα με τη μελέτη ο πραγματικός αριθμός των απαγωγών είναι μεγαλύτερος καθώς πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται στην αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή