Συνέλαβαν χθες τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς;

Συνέλαβαν χθες τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς;

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σε παράλληλη τροχιά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, η «εκκρεμότητα» του Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, καταζητούμενου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναζητεί τη λύση της. Μετά την κινητικότητα των τελευταίων μηνών, ιδίως από την πλευρά της προέδρου του Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε, σε διαρκή επαφή με τις σερβικές πολιτικές αρχές, χθες το βράδυ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Τανγιούνγκ μετέδωσε τη σύλληψη του στρατηγού. Η σερβική κυβέρνηση διέψευσε την είδηση, στη συνέχεια όμως, το σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο Studio B, ισχυρίστηκε ότι ο Μλάντιτς έχει εντοπισθεί στην περιοχή της Τούζλα στη Βοσνία, αλλά δεν έχει ακόμη συλληφθεί.

Εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης διέψευσε τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι πρόκειται για «προσπάθεια χειραγώγησης, επιζήμια για την κυβέρνηση και την προσπάθειά της να συνεργαστεί πλήρως με το Δικαστήριο της Χάγης». Αγνοια δήλωσε η εκπρόσωπος του Δικαστηρίου, αν και νωρίτερα η κ. ντελ Πόντε είχε πει ότι ο Μλάντιτς βρίσκεται στη Σερβία, προσιτός στις Αρχές. Παράλληλα, ο Βλάντετα Γιάνκοβιτς, σύμβουλος του κ. Κοστούνιτσα, είχε προβλέψει ότι ο Ράτκο Μλάντις θα συλληφθεί και θα προσαχθεί πολύ σύντομα στο Δικαστήριο στη Χάγη. Τέλος, σύμφωνα με γερμανικό έντυπο, οι Μλάντιτς και Κάρατζιτς ζήτησαν πέντε εκατομμύρια ευρώ έκαστος για να παραδοθούν, καθώς και εγγυήσεις ότι διασφαλίζεται ο ομαλός βίος της οικογένειάς τους.

Εκδηλη ήταν τον τελευταίο καιρό η ύπαρξη ζυμώσεων και παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων προκειμένου για τη σύλληψη των Μλάντιτς – Κάρατζιτς, ιδιαίτερα μετά τη σύλληψη του εξίσου διάσημου Κροάτη καταζητούμενου, στρατηγού Αντε Γκοντόβινα, τον περασμένο Δεκέμβριο στην Τενερίφη. Η Ε.Ε. έχει συνδέσει άμεσα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία με τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς. Σχετικώς με τη στάση της Σερβίας και τη διάθεσή της να συνεργαστεί πρόκειται να αποφανθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες ο επίτροπος διεύρυνσης Ολι Ρεν.

Φήμες και πιέσεις συνέπεσαν με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο στη Βιέννη. Εποικοδομητικό και γόνιμο χαρακτήρισε τον διάλογο Σέρβων και Αλβανών ο Αλμπερτ Ρόχαν, δεύτερος τη τάξει ειδικός διαπραγματευτής του OHE. Συζητήθηκαν κυρίως ζητήματα μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Σέρβων και άλλων μειονοτήτων. Ομως η πρόοδος για την ώρα μοιάζει μηδαμινή και η αναζήτηση συμβιβασμού παραπέμπεται στις 17 Μαρτίου, οπότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες. Υπενθυμίζεται ότι οι Αλβανοί επιθυμούν ανεξαρτησία, οι Σέρβοι ενισχυμένη αυτονομία, με ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT