Δύσκολη θα είναι η επόμενη ημέρα για τον νικητή

Δύσκολη θα είναι η επόμενη ημέρα για τον νικητή

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η νύχτα μετά τις εκλογές βρήκε την ιταλική Κεντροαριστερά απογοητευμένη από την αποτυχία της να καταγάγει ιστορική νίκη. Ωστόσο, μέχρι αργά αμφίρροπο παρέμενε το τελικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση επικράτησής του, ο κεντροαριστερός συνασπισμός υπό τον Ρομάνο Πρόντι δεν αναμένεται να έχει μεγάλη περίοδο χάριτος. Και αυτό επειδή τα πιεστικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας χρήζουν άμεσης λύσης. Επιπλέον, η Ενωση και ο ίδιος ο κ. Πρόντι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε μία εξίσου σημαντική πρόκληση: να διατηρήσουν την ενότητα των ετερόκλητων κομμάτων στον κεντροαριστερό συνασπισμό, τα οποία συνένωνε η κοινή προσπάθεια κατά της Κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το 2005, ο ρυθμός της άλλοτε ανθηρής ιταλικής οικονομίας καθηλώθηκε στο 0,6%, ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Το έλλειμμα της Ιταλίας ανήλθε στο 4,1% του ΑΕΠ, και δεν εκτιμάται ότι θα μειωθεί πέραν του 3,8% έως τα τέλη του έτους. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει την Ιταλία να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2007, η ενδεχόμενη κυβέρνηση Πρόντι θα πρέπει να καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, δίνοντας ταυτόχρονα νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Προεκλογικά, ο κ. Πρόντι υποσχέθηκε ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους με σκοπό την εξασφάλιση κονδυλίων, είναι όμως αμφίβολο αν θα κατορθώσει να τηρήσει την υπόσχεσή του. Στην Ενωση συνυπάρχουν οι σοσιαλιστές Δημοκρατικοί της Αριστεράς, (DS) υπό τον Πιέρο Φασίνο, οι κεντρώοι της Μαργαρίτας, υπό τον Φραντσέσκο Ρουτέλι, η Κομμουνιστική Επανίδρυση του Φάουστο Μπερτινότι, οι πρώην ριζοσπάστες, με το Κόμμα Τριαντάφυλλο στη Γροθιά, του οποίου ηγείται η πρώην επίτροπος Εμμα Μπονίνο καθώς και άλλα μικρότερα κόμματα. Κατά την παρουσίαση του πολυσέλιδου εκλογικού μανιφέστου, τα κόμματα της Ενωσης δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση – με στόχο να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως εκείνα του 1998, όταν η Κομμουνιστική Επανίδρυση, αποσύροντας την υποστήριξή της, έριξε την τότε κυβέρνηση Πρόντι. Οπως όμως έγραψε η εφημερίδα Corriere della Sera, εξίσου σημαντικός με τη νίκη της Κεντροαριστεράς είναι και ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων που τη συγκροτούν, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τις εκλογές. Πολιτικοί όπως ο Πιέρο Φασίνο, ηγέτης του DS, του μεγαλύτερου κόμματος της Ενωσης, αλλά και ο Φραντσέσκο Ρουτέλι, ο οποίος διεκδικεί το πολιτικό Κέντρο και δεν έχει πάντα τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Πρόντι, αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης και της γραμμής της. Ωστόσο, μια από τις θέσεις την οποία προσυπογράφουν όλα σχεδόν τα κόμματα της Ενωσης είναι η φιλοευρωπαϊκή στροφή της κυβέρνησης Πρόντι. Εφόσον χάσει ο Μπερλουσκόνι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους χάνει έναν από τους πιστότερους συμμάχους του στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή