Παραιτήθηκε ο ηγέτης του SPD

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Ηταν η δυσκολότερη απόφαση της ζωής μου». Με αυτήν τη φράση ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από την ηγεσία των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, του SPD, ο Ματίας Πλάτσεκ, προβάλλοντας τις πρόσφατες περιπέτειες της υγείας του ως αιτία για την απόσυρσή του από το πολιτικό προσκήνιο. Τη θέση του αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας – Παλατινάτου, Κουρτ Μπεκ και η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, διαβεβαίωσε ότι η αλλαγή αυτή στην κορυφή των κυβερνητικών εταίρων της δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. Σχολιάζοντας την παραίτηση Πλάτσεκ εξάλλου, τον ευχαρίστησε θερμά και εξέφρασε το σεβασμό προς το πρόσωπό του και τη λύπη της για την απόφασή του.

Ο Πλάτσεκ φέρεται ότι είχε χάσει πλήρως την ακοή του μετά από τη δεύτερη συναπτή ρήξη στο τύμπανο στις 29 Μαρτίου. Επισήμως ο διάδοχός του αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του σε κομματική ημερίδα στα τέλη Μαΐου. Ο Μπεκ έχει μεγάλα ποσοστά αποδοχής σε όλο το κομματικό φάσμα της Γερμανίας, ενώ είχε εκλεγεί αναπληρωτής του Πλάτσεκ τον περασμένο Νοέμβριο με το συντριπτικό ποσοστό 92,2%. «Είναι ο τελευταίος ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών», εκτίμησε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel.

Ο γιος του μαρμαρά

Γιος μαρμαρά, ο νέος ηγέτης του SPD αναμένεται να ανασυστήσει τις γέφυρες των ανώτατων κομματικών κλιμακίων με τα λαϊκά στρώματα. «Να είμαστε κοντά στους ανθρώπους», είναι το σύνθημα του Μπεκ. Παντρεμένος με κομμώτρια ο νέος σοσιαλδημοκράτης ηγέτης αποτελεί τον αντίποδα του ελιτιστή και εθισμένου στην πολυτέλεια πρώην καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Για να λειτουργήσει η καθημερινότητα, η καθαρίστρια είναι εξίσου πολύτιμη με τον γενικό διευθυντή και ο νοσοκόμος με τον γιατρό», συνηθίζει να λέει.

Οπως επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αρχίζει να μοιάζει επικίνδυνα με αυτό των Ελεύθερων Δημοκρατών. Αμφότερα κόμματα έχουν εκλέξει μεταπολεμικά έντεκα διαδοχικούς ηγέτες, παρ’ όλο που πριν το 1945 οι σοσιαλδημοκράτες είχαν επιδείξει εντυπωσιακή πίστη στον εκάστοτε ηγέτη τους, τον οποίο διατηρούσαν για τουλάχιστον μία δεκαετία. Ολα αυτά αποτελούν παρελθόν για τους σοσιαλδημοκράτες, όπως άλλωστε και η προγραμματική συνέπεια ή η ύπαρξη ολοκληρωμένης κοσμοθεωρίας. Κατά το έγκυρο γερμανικό περιοδικό, η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε από το 1987 στη «μετά Βίλι Μπραντ» εποχή του κόμματος και ο Πλάτσεκ αποτελεί σύμπτωμα αυτής της αποϊδεολογικοποίησής του. «Οι προγραμματικές του δηλώσεις ήταν εντυπωσιακά εκλεκτικές και αφελείς», τονίζει η ιστοσελίδα. «Φαίνεται ότι εις το εξής σε μία όλο και πιο γκρίζα κοινωνία, δεν θα επικρατούν δυναμικές πολιτικές φυσιογνωμίες με οράματα, αλλά όσα στελέχη, εκπέμπουν ηρεμία, εμπειρία, σοφία και αλληλελεγγύη», καταλήγει η ανάλυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή