Βαριά ήττα Σιράκ και Ντε Βιλπέν

Βαριά ήττα Σιράκ και Ντε Βιλπέν

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατακτη υποχώρηση ενώπιον της χιονοστιβάδας φοιτητικών καταλήψεων και λαϊκών κινητοποιήσεων σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση του Ζακ Σιράκ να αποσύρει τον επίμαχο νόμο για το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE). Πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα αντικαταστήσει το CPE, που απελευθέρωνε τις απολύσεις νέων κατά τα δύο πρώτα χρόνια της εργασίας τους, με νέο νόμο, ο οποίος θα προσφέρει κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να προσλαμβάνουν νέους. Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους φοιτητές και τα συνδικάτα είχε θύμα τον εμπνευστή του νόμου, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Οι ελπίδες του Γάλλου πρωθυπουργού για την προεδρία της Δημοκρατίας έχουν πλέον εξανεμιστεί, ενώ πολλοί αμφιβάλλουν κατά πόσο θα ολοκληρώσει και αυτή την πρωθυπουργική του θητεία.

Εκλαμβάνοντας την απόσυρση του CPE ως δείγμα αδυναμίας της κυβέρνησης, οι φοιτητικές ενώσεις εμφανίστηκαν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, διευρύνοντας τα αιτήματά τους. Η βαριά πολιτική ήττα της κυβέρνησης καθιστά άκρως προβληματική την προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων μέχρι τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή