Κατάλογος από Γκουαντάναμο

Κατάλογος από Γκουαντάναμο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ. Τον πιο αποκαλυπτικό έως τώρα κατάλογο ονομάτων των εκατοντάδων υπόπτων τρομοκρατών που έχουν κρατηθεί ή κρατούνται ακόμη στη βάση του Γκουαντάναμο έδωσε, χθες, η αμερικανική κυβέρνηση, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του ζητήματος, εν μέσω δυσμενών αναφορών που εμπλέκουν τον υπουργό Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε σκάνδαλο βασανισμών, αλλά και εν όψει της σχετικής συζήτησης του ΟΗΕ που αρχίζει στις 5 Μαΐου.

Συνολικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει 558 ονόματα και συνιστά την πρώτη επίσημη καταγραφή όσων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο υπεβλήθησαν κατά την περίοδο 2004-2005 στην αποκαλούμενη διαδικασία Δικαστικής Αναθεώρησης Κατάστασης Υπόπτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι εχθροί ή όχι. Οι περισσότεροι από αυτούς, προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, τη Σαουδική Αραβία και άλλες 39 χώρες έχουν κρατηθεί στη βάση του Γκουαντάναμο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες από δικαστική αρχή. Μεταξύ τους είναι ο Ντέιβιντ Χικς, μουσουλμάνος από την Αυστραλία, ο οποίος κατηγορείται ότι πολέμησε εναντίον των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Είναι ένας από τους δέκα που σχεδιάζεται να δικαστούν από στρατιωτικό δικαστήριο για απόπειρα δολοφονίας, υποστήριξη του εχθρού και συνωμοσία για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον Σαουδάραβα, ύποπτο για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, Μοχάμεντ αλ Καχτάνι, τη φυλάκιση του οποίου κρατούσε μυστική έως τώρα ο αμερικανικός στρατός. Κατά τις ανακρίσεις της περιόδου 2004-2005, οι περισσότεροι από τους 558 κρίθηκαν εχθροί, με εξαίρεση 38 άτομα που κατατάχθηκαν στον κατάλογο των αθώων. Είκοσι εννέα από αυτούς έχουν ελευθερωθεί, αλλά οι υπόλοιποι εννέα -περιλαμβανομένου αδιευκρίνιστου αριθμού Ουιγούρων- δεν μπορούν να σταλούν στην πατρίδα τους, την Κίνα, επειδή ενδέχεται να διωχθούν και εκεί. Κατά συνέπεια, κρατούνται ακόμη στην αμερικανική βάση, στην πτέρυγα των προνομιούχων, σύμφωνα με διευκρινίσεις στρατιωτικού αξιωματούχου.

Η δημοσιοποίηση του καταλόγου, που διετάχθη από ομοσπονδιακό δικαστή, έγινε δύο 24ωρα μετά την αποκάλυψη στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε πλήρη γνώση των βασανιστηρίων που υπέστη στο Γκουαντάναμο ο Μοχάμεντ αλ Καχτάνι. Η οργάνωση Human Rights Watch ζητεί τώρα τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ περισσότερα στοιχεία για τη μεταχείριση των κρατουμένων απαιτεί η αρμόδια για τους βασανισμούς επιτροπή του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή