Ανοιξαν τις πόρτες τους πλέον σε ξένους εργάτες

Ανοιξαν τις πόρτες τους πλέον σε ξένους εργάτες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις δυτικοευρωπαϊκές χώρες άνοιξαν τις πόρτες τους στους εργάτες από την Ανατολή κι άλλες τέσσερις χαλάρωσαν τους ισχύοντες περιορισμούς, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση εισήλθε σε νέα φάση ολοκλήρωσης μετά και την πρόσφατη διεύρυνσή της. Η Ισπανία, η μεγαλύτερη οικονομία μεταξύ των τεσσάρων και πρώην εξαγωγέας εργατικού δυναμικού, διψά τώρα για μετανάστες ώστε διατηρήσει την αναπτυσσόμενη οικονομία της. Η απόφασή της να άρει τους περιορισμούς την 1η Μαΐου, στο πλαίσιο της καθορισμένης από την Ε.Ε. προθεσμίας, φέρνει τους 25 ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ενσωμάτωση των φτωχότερων, γενικώς, χωρών από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη, που έγιναν αποδεκτές πριν από δύο χρόνια.

Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Φινλανδία ήραν επίσης τους περιορισμούς για τους εργάτες προερχόμενους από νέα μέλη της Ε.Ε., ενώ η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο χαλάρωσαν τα ισχύοντα μέτρα. Τους περιορισμούς είχαν επιβάλει τον Μάιο του 2004 δώδεκα -εκ των 15 τότε- χώρες της Ε.Ε. Οι άλλες τρεις -Βρετανία, Ιρλανδία και Σουηδία- αποφάσισαν εξ αρχής να επιτρέπουν την είσοδο εργατών από τα νέα κράτη της ένωσης. Οι 12 επέβαλαν περιορισμούς λόγω των ανησυχιών ότι τα φθηνά εργατικά χέρια από τα νέα κράτη-μέλη -Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λεττονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία- θα κατακλύσουν τη δυτική οικονομία σε βάρος των ντόπιων. Οι περιορισμοί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, λήγουν το 2011· τα κράτη είχαν φέτος επιλογή μεταξύ άρσης και χαλάρωσης. Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν αναμένουν η άρση των περιορισμών να έχει άμεση επίπτωση στη ροή των μεταναστών προς την Ισπανία, που έγινε μέλος της Ε.Ε. το 1986. «Οταν η Ισπανία εντάχθηκε στην Ε.Ε., η εξάλειψη των φραγμών δεν οδήγησε στην εκτόπιση των Ισπανών εργατών όπως πολλοί είχαν προειδοποιήσει», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος του πρωθυπουργού Χ. Λ. Ροντρίγκες Θαπατέρο, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. «Πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις ανατολικές χώρες». Αίροντας τους περιορισμούς, η κυβέρνηση επιθυμεί επί της ουσίας να διαμηνύσει ότι η Ισπανία αποδέχεται τους ξένους και αποτελεί ελκυστικό προορισμό για μετανάστες, σημειώνουν άλλοι Ισπανοί αξιωματούχοι. «Δεν είπαμε ποτέ ότι οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι, αλλά ορισμένα σημαντικά μέλη της Ε.Ε. τους ήθελαν, έτσι δηλώσαμε ότι τους υποστηρίζουμε», εξήγησε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. Η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στην Ισπανία, με 1,5 εκατ. μέλη, προέρχεται από τη Λ. Αμερική, ενώ πολλοί άλλοι προέρχονται από Αφρική, Βουλγαρία και Ρουμανία. Αναλυτές θεωρούν δε ότι η πιο πιθανή επίπτωση της διεύρυνσης δεν θα είναι η αύξηση των μεταναστών αλλά το αντίθετο. «Καθώς οι οικονομίες των νέων κρατών-μελών θα αναπτύσσονται, οι μετανάστες που τα εγκατέλειψαν στο παρελθόν πιθανόν θα επιστρέψουν», σημειώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή