Δεύτερο ταξίδι της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο

Δεύτερο ταξίδι της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μέσα σε κλίμα διεθνούς ανησυχίας για την κρίση στις σχέσεις Δύσης και Ιράν πραγματοποιεί σήμερα τη δεύτερη επίσκεψή της στις ΗΠΑ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Λίγες μέρες μετά τις θερμές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Τομσκ της Σιβηρίας, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των ρωσογερμανικών σχέσεων, η Μέρκελ σπεύδει να κρατήσει ίσες αποστάσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με το ταξίδι της στην Ουάσιγκτον, αλλά και να ενημερώσει τον Μπους για τα συμπεράσματα της ρωσογερμανικής συνόδου κορυφής.

Η τριήμερη επίσκεψή της έρχεται λίγα 24ωρα μετά την κορύφωση της διένεξης με την Τεχεράνη, αφότου εξέπνευσε το τελεσίγραφο για την εγκατάλειψη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Οι επαφές της Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, που θα συμπεριλάβουν την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, και τον πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, εντάσσονται στο πλαίσιο των πυρετωδών διπλωματικών διαβουλεύσεων εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών από έξι χώρες στη Νέα Υόρκη στις 9 Μαΐου. Η πιθανότητα κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το Ιράν, παρόλο που Γερμανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν πριν από το ταξίδι της Μέρκελ στις ΗΠΑ πως δεν θα πρέπει να αναμένονται δραματικές ενέργειες προς το παρόν. Η Γερμανία είχε επιχειρήσει επί μακρόν να συνδιαλλαγεί με την Τεχεράνη, προκειμένου να υπάρξει διπλωματική λύση στην αντιπαράθεση… Η Γερμανία επέμενε πάντως μέχρι την ύστατη στιγμή ότι «οι στρατιωτικές επιθέσεις δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα».

Επιπλέον, αν και δεν είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Γερμανία είχε συνεργαστεί με τα πέντε μόνιμα μέλη του σώματος του ΟΗΕ για τη σύνταξη μιας κοινής πολιτικής έναντι του Ιράκ. Στη διάρκεια του ταξιδιού της καγκελαρίου αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης υπό τη Χαμάς. Αύριο οι Μέρκελ και Μπους έχουν προγραμματίσει ομιλίες σε επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στην Ουάσιγκτον, ενώ η καγκελάριος θα παραστεί επίσης σε οικονομικό συμπόσιο στη Νέα Υόρκη, που διενεργείται με πρωτοβουλία του αμερικανικού συμβουλίου για γερμανικές και αμερικανικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή