Ελεύθεροι οι δύο Γερμανοί όμηροι

Ελεύθεροι οι δύο Γερμανοί όμηροι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Απελευθερώθηκαν χθες μετά τρεις μήνες ομηρίας οι δύο Γερμανοί όμηροι Ρενέ Μπρόινλιχ και Τόμας Νίτσκε, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Σταϊνμάγιερ. Οι δύο Γερμανοί μηχανικοί είχαν απαχθεί στις 24 Ιανουαρίου από τη βιομηχανική πόλη Μπαϊτζί από άνδρες της τρομοκρατικής οργάνωσης Ανσαρ αλ Σούνα, που ζητούσαν σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων από τις αμερικανικές φυλακές στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ οι δύο πρώην όμηροι είναι καλά στην υγεία τους και αναμένεται να αφιχθούν σήμερα στη Γερμανία. Εν τω μεταξύ, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, χθες, σημειώθηκε κάποια πρόοδος, καθώς οι σιίτες συμφώνησαν να αναλάβει σουνίτης τη μία από τις δύο θέσεις αναπληρωτή πρωθυπουργού. Την είδηση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος Τύπου του Μετώπου Εθνικής Ενότητας, του μεγαλύτερου σουνιτικού συνασπισμού στο Κοινοβούλιο του Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η ανάληψη της θέσης από σουνίτη είναι αναγκαία προκειμένου να αποδυναμωθεί η αντίσταση.

«Ολες οι συγκρούσεις στο Ιράκ σημειώνονται σε σουνιτικές περιοχές, οπότε είναι σημαντικό ο ένας από τους δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς να είναι σουνίτης», δήλωσε ο Ζαφέρ Ανι. Ο σουνίτης πολιτικός αρνήθηκε να αναφερθεί στη γενικότερη πρόοδο των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο δήλωσε ότι «κοντεύουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας και σύντομα θα ανακοινωθούν συμφωνίες». Και σιίτες βουλευτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ ο σιίτης εντολοδόχος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναμένει να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τις 10 Μαΐου.

Διαμαρτυρίες νεοσυλλέκτων

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη χαρακτήρισε «μεμονωμένο συμβάν» τις έντονες διαμαρτυρίες νεοσυλλέκτων Ιρακινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας την Κυριακή.

Σχεδόν χίλιοι σουνίτες στρατιώτες από την επαρχία Ανμπάρ, η οποία αποτελεί και το ορμητήριο των ανταρτών, αρνήθηκαν να παραλάβουν το φύλλο πορείας τους και να παρουσιαστούν στις μονάδες τους, όταν πληροφορήθηκαν ότι δεν επρόκειτο να υπηρετήσουν κοντά στον τόπο καταγωγής τους. Χθες, σε ολόκληρο το Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δέκα αντάρτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή