Νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, αναταράξεις στο κουαρτέτο

Νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, αναταράξεις στο κουαρτέτο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή των Εργατικών, του υπερορθόδοξου Σας και του κόμματος των Συνταξιούχων ανακοίνωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ και αρχηγός του κεντρώου Καντίμα, Εχούντ Ολμερτ. Την ίδια στιγμή και ενώ ο κ. Ολμερτ αναμένεται να παρουσιάσει αύριο ενώπιον της Κνεσέτ τη νέα κυβέρνηση, τα μέλη του ειρηνευτικού κουαρτέτου συναντήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο τερματισμού του διαμεσολαβητικού τους ρόλου για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αφορμή για τη συνάντηση των εκπροσώπων των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών αποτέλεσε η παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου του ειρηνευτικού κουαρτέτου στην περιοχή, Τζέιμς Γούλφερσον. Στο μεταξύ, το ηγετικό στέλεχος του Καντίμα και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του κ. Ολμερτ και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μετά την επιστροφή του πρώτου από την Ουάσιγκτον.

Κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξήντα επτά βουλευτών εξασφάλισε ο Εχούντ Ολμερτ κατόπιν της επικύρωσης των συμφωνιών για την ένταξη των Εργατικών, του Σας και του κόμματος των Συνταξιούχων. Πηγές προσκείμενες στο Καντίμα, πάντως, ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση του αριστερού Μερέτς και του υπερορθόδοξου κόμματος για τον Ηνωμένο Εβραϊσμό του Τορά συνεχίζονται, καθώς το υπερορθόδοξο Σας φέρεται να συμφώνησε για την ένταξή του στην κυβέρνηση υπό τον όρο ότι οι δώδεκα βουλευτές του δεν θα υποχρεωθούν να υπερψηφίσουν το σχέδιο «αναδιάταξης» των εποικισμών της Δυτικής Οχθης. Οσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο κ. Ολμερτ αποφάσισε υπέρ της παραμονής της Τζίπι Λίβνι στο υπουργείο Εξωτερικών, τον διορισμό του Αβραάμ Χίρτσον στο υπουργείο Οικονομικών και τη μετακίνηση του Σαούλ Μοφάζ από το υπουργείο Αμυνας, το οποίο αναλαμβάνει ο αρχηγός των Εργατικών Αμίρ Πέρετς, στο υπουργείο Μεταφορών.

Συνάντηση κουαρτέτου

Κατά τ’ άλλα και ενώ ο κ. Ολμερτ ανακοίνωσε την επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση του μήκους 670 χιλιομέτρων «τείχους ασφαλείας», τα μέλη του ειρηνευτικού κουαρτέτου συναντήθηκαν αργά χθες το απόγευμα προκειμένου να συζητήσουν αναφορικά με το μέλλον του Οδικού Χάρτη. «Οφείλουμε να εξετάσουμε αν η αντικατάσταση του κ. Γούλφερσον μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια για την επαναπροσέγγιση Ισραηλινών και Παλαιστινίων», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Τα μέλη του κουαρτέτου, πάντως, φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο άρσης της υποστήριξής τους προς τον προωθούμενο από την Ουάσιγκτον Οδικό Χάρτη, λόγω της ανάδυσης της Χαμάς στην εξουσία και της δεδηλωμένης πρόθεσης της νέας ισραηλινής κυβέρνησης για νέες μονομερείς ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γούλφερσον επικαλέστηκε την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία και την άρνηση της ισλαμικής οργάνωσης να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως βασικότερη αιτία της παραίτησής του.

Ισχυρή έκρηξη

Τέλος, ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε χθες σε κτίριο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο δύο αστυνομικών. Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, δήλωσε άγνοια για την έκρηξη, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες δεν διεξήγαγε επιχειρήσεις στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή