Χιλιάδες Αμερικανοί μετανάστες στους δρόμους

Χιλιάδες Αμερικανοί μετανάστες στους δρόμους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Απαιτώντας τη χορήγηση υπηκοότητας στα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών που εργάζονται στις ΗΠΑ και διαμαρτυρόμενοι για το υπό προώθηση νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την ποινικοποίηση της λαθραίας εισόδου στη χώρα, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες κατέκλυσαν προχθές τις κεντρικές λεωφόρους των αμερικανικών μεγαλουπόλεων.

Για ένα καλύτερο αύριο

Μολονότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες εκτιμούσαν χθες ότι ο στόχος των διοργανωτών της «Ημέρας Χωρίς τον Μετανάστη» για προσωρινή παράλυση της οικονομίας των ΗΠΑ κάθε άλλο παρά επετεύχθη, το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην απεργία δημιούργησε μεμονωμένα προβλήματα σε λιμάνια, αγροκαλλιέργειες, βιομηχανίες, εμπορικά κέντρα και σε γνωστές αλυσίδες εστιατορίων. Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές αρχές, περισσότεροι από οκτακόσιοι χιλιάδες μετανάστες συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο Λος Αντζελες και στο Σικάγο, ενώ περισσότεροι από διακόσιοι χιλιάδες έλαβαν μέρος σε παρόμοιες εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, το Χιούστον, το Σαν Χοσέ και το Μαϊάμι.

Ανεμίζοντας αστερόεσσες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών, οι εκατοντάδες χιλιάδες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς κατόρθωσαν να στρέψουν, έστω και προσωρινά, την προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης στα προβλήματα εκατομμυρίων που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Παρά ταύτα και ενώ Αμερικανοί οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι ο αντίκτυπος της απεργίας στην απόδοση της εθνικής οικονομίας των ΗΠΑ θα είναι ανεπαίσθητος, ένα σημαντικό ποσοστό της κοινότητας των ισπανοφώνων θεωρεί ότι η «επίδειξη της οικονομικής ισχύος» των μεταναστών δεν θα επηρεάσει θετικά τους γερουσιαστές που εξετάζουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Μάλιστα, η υποστηριζόμενη από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία οργάνωση των ισπανόφωνων, «Εμείς Είμαστε η Αμερική», και ουκ ολίγοι ισπανόφωνοι πολιτικοί εκφράστηκαν κατά της απεργίας.

Στις προχθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συμμετείχαν όχι μόνο στελέχη της πολυπληθούς κοινότητας των ισπανοφώνων, αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων κατά του πολέμου στο Ιράκ, καθώς και πολιτικοί. «Σε όσους προωθούν τη λύση της θωράκισης των συνόρων και των μαζικών απελάσεων, οφείλω να θυμίσω ότι και οι δικοί τους πρόγονοι ήρθαν στις ΗΠΑ προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμα στο όνειρο», τόνισε ο κενυάτικης καταγωγής γερουσιαστής από το Ιλινόις, Μπαράκ Ομπάμα. «Αποτελούμε τον κινητήριο μοχλό της αμερικανικής οικονομίας και ως εκ τούτου η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ακούσει τα αιτήματά μας», υποστήριξε ο μεξικανικής καταγωγής διαδηλωτής Μοσέ Γκομέζ από το Λος Αντζελες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή