Ενταση μεταξύ Τουρκίας – Γαλλίας για τη σφαγή των Αρμενίων

Ενταση μεταξύ Τουρκίας – Γαλλίας για τη σφαγή των Αρμενίων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Για «ανεπανόρθωτη βλάβη» στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία προειδοποίησε χθες εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε περίπτωση που η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Προδίδοντας τον εκνευρισμό της κυβέρνησής του, ο εκπρόσωπος Ναμίκ Ταν δήλωσε ότι το θέμα είναι «πολύ λεπτό» και συμπλήρωσε ότι «ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης σε μια χώρα σαν τη Γαλλία με ισχυρές δημοκρατικές αρχές δεν συνάδει με το δημοκρατικό πνεύμα». Το νομοσχέδιο, σημειωτέον, θα ανοίξει τον δρόμο για την ποινική δίωξη όσων απορρίπτουν τη γνησιότητα των αναφορών σχετικά με τη γενοκτονία, που η Γαλλία έχει αναγνωρίσει με προηγούμενή της απόφαση. Ο νέος νόμος, παρατηρούν οι αναλυτές, θα σημάνει ότι η γαλλική κυβέρνηση σκληραίνει περαιτέρω τη στάση της σε μια κρίσιμη περίοδο για την Τουρκία, καθώς διεκδικεί μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι αρνούνται τα γεγονότα θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και ποινές φυλάκισης. «Η έγκριση του νομοσχεδίου θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις γαλλοτουρκικές σχέσεις, που έχουν μακρά ιστορία», δήλωσε ο κ. Ταν, καλώντας τους Γάλλους βουλευτές «να μην το επιτρέψουν».

Ιστορικοί παραλληλισμοί

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου, αλλά υιοθέτησε ιδιαιτέρως καυστικό ύφος, παραλληλίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων με το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας.

Η Γαλλία, είπε, που είναι ευάλωτη στην κριτική για το παρελθόν της σε χώρες όπως η Αλγερία, θα έπρεπε να αποφεύγει την τήρηση δύο μέτρων και δύο σταθμών σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της Ιστορίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το νομοσχέδιο αποτελεί προσπάθεια των Γάλλων πολιτικών να κερδίσουν την υποστήριξη της αρμενικής κοινότητας καθώς η χώρα οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του 2007. Εχει προηγηθεί η έγκριση από την Ευρωβουλή μη δεσμευτικής απόφασης, που καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία στο πλαίσιο της διαδικασίας αποδοχής της από την Ε.Ε.

Την ίδια ώρα εκκρεμούν οι υποθέσεις δεκάδων Τούρκων διανοουμένων, που κατηγορούνται για «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας επειδή αναφέρθηκαν στη γενοκτονία των Αρμενίων. Οι κατηγορίες που βάρυναν τον κυριότερο υπερασπιστή της αρμενικής μειονότητας, τον διάσημο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, αποσύρθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή