Ποιος φταίει για την άνοδο της θερμοκρασίας

Ποιος φταίει για την άνοδο της θερμοκρασίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έκθεση του επιστημονικού προγράμματος κλιματολογικών αλλαγών επισημαίνει ότι οι κλιματολογικές μεταβολές που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια δεν μπορούν να αποδοθούν σε φυσικά αίτια και μόνο. Οπως σημειώνεται, η θερμοκρασία αυξήθηκε στην τροπόσφαιρα όπως, άλλωστε, συνέβη και στην επιφάνεια της Γης. Σύμφωνα με προηγούμενες επιστημονικές παρατηρήσεις, στην τροπόσφαιρα δεν σημειώνεται άνοδος της θερμοκρασίας. Ομως, στη νέα έκθεση αναλύονται διεξοδικά τα ατμοσφαιρικά δεδομένα και οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι η θερμοκρασία της τροπόσφαιρας έχει αυξηθεί. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η βασική αιτία για την άνοδο της θερμοκρασίας της τροπόσφαιρας είναι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση.

Ασαφή τα στοιχεία

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν αβεβαιότητα σχετικά με τη θερμοκρασία της τροπόσφαιρας, αφού όπως υποστηρίζουν, δεν είναι ξεκάθαρο αν η άνοδος της θερμοκρασίας της είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Σύμφωνα με τον Πίτερ Θορν, επιστήμονα στο μετεωρολογικό ινστιτούτο της Αγγλίας, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της αναφοράς, «η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα μπορεί να μεταβληθεί ακόμα και κατά 10 βαθμούς Κελσίου από τη μια μέρα στην άλλη, όμως οι μελέτες γίνονται με δεδομένη την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 0,1 βαθμό ανά δεκαετία». H μέτρηση της θερμοκρασίας της τροπόσφαιρας δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό η αναφορά προτείνει σειρά από επιστημονικές παρεμβάσεις. Στις παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται οι μετρήσεις του ανέμου και της υγρασίας στην τροπόσφαιρα και οι μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο. Τέτοιες μετρήσεις θα προσφέρουν σαφή εικόνα για τη θερμοκρασία της τροπόσφαιρας και θα συμβάλουν στην κατανόηση των κλιματολογικών αλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή