Σκληρό μήνυμα στον Μπλερ, από τους ψηφοφόρους

Σκληρό μήνυμα στον Μπλερ, από τους ψηφοφόρους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σαφές πολιτικό μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ αναμενόταν να αποστείλουν οι ψηφοφόροι, που προσήλθαν χθες στις κάλπες για να αναδείξουν 4.360 τοπικούς άρχοντες σε 176 δημοτικά συμβούλια της χώρας. Αν και η αναμέτρηση είχε τοπικό κυρίως χαρακτήρα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι το εκλογικό σώμα θα αδράξει την ευκαιρία να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του έναντι της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και να πιέσει τον Μπλερ να καθορίσει την ημερομηνία απόσυρσής του.

Και παραίτηση;

Παρατηρητές προέβλεπαν ότι το αποτέλεσμα, το οποίο αναμενόταν να ανακοινωθεί αργά χθες το βράδυ, θα είναι το χειρότερο στην 9ετή θητεία του Μπλερ. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο πρωθυπουργός και να ανοίξει το δρόμο για τον εν αναμονή διάδοχό του και πάγιο εσωκομματικό του αντίπαλο, Γκόρντον Μπράουν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ βάλλεται πανταχόθεν τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή την αμφιλεγόμενη αποφυλάκιση χιλίων και πλέον ξένων κρατουμένων, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να απελαθούν, τις περικοπές στα κονδύλια για τη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς και την εξομολόγηση του αναπληρωτή του Μπλερ, Τζον Πρέσκοτ, ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις εφτά και έκλεισαν στις δέκα το βράδυ τοπική ώρα. Καίριο πεδίο μάχης θεωρείται το Λονδίνο, όπου πολλά δημοτικά συμβούλια, που ελέγχονται από τους Εργατικούς, κινδύνευαν να πέσουν στα χέρια των Συντηρητικών. Μια απώλεια 200 εδρών θα αποτελούσε πολύ κακό αποτέλεσμα για τους Εργατικούς, σύμφωνα με τους Βρετανούς εκλογολόγους. Πάντως, οι εκλογές επρόκειτο να αποτελέσουν δοκιμασία και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Τόρις και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, που έχουν νέους ηγέτες και φιλοδοξούν να επιδείξουν σημάδια ανανέωσης και ενίσχυσης των ποσοστών τους.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ατζέντα των εκλογών θα έπρεπε να αποτελείται από τοπικά θέματα όπως ο φωτισμός στους δρόμους ή η συμπεριφορά των δημοτικών αρχών. Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι εκμεταλλεύονται την προσφυγή στις κάλπες για να αποστείλουν μηνύματα στην κεντρική πολιτική εξουσία. Η χρονική συγκυρία είναι άλλωστε πολύ δυσμενής για τους Εργατικούς, καθώς πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση είχε παραδεχθεί ότι απελευθέρωσε πάνω από 1.000 ξένους εγκληματίες αφότου εξέτισαν τις ποινές τους, ενώ θα έπρεπε να είχαν απελαθεί. Η κυβέρνηση Μπλερ βρέθηκε και στη δίνη ερωτικού σκανδάλου, όταν ο Πρέσκοτ αναγνώρισε ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.

Πυρά πανταχόθεν

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός δεχόταν τα πυρά της κοινής γνώμης και του Τύπου επειδή προχώρησε σε περικοπές νοσηλευτικού προσωπικού και εξαιτίας των καταγγελιών ότι το κόμμα του προσέφερε σε επιχειρηματίες – χρηματοδότες των Εργατικών έδρες στη Βουλή των Λόρδων με αντάλλαγμα δάνεια και δωρεές. «Πιστεύω ότι οι Εργατικοί θα τα πάνε πολύ πολύ άσχημα. Θα χάσουν πολλές έδρες και κάποια δημοτικά συμβούλια», σχολίασε ο Ντέιβιντ Ντένβερ, του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή