Κήρυξε νέο Ψυχρό Πόλεμο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την επίσημη έναρξη ενός δεύτερου Ψυχρού Πολέμου κήρυξε, όπως καταγγέλλουν εμβρόντητοι οι αναλυτές στον ρωσικό Τύπο, η προχθεσινή «απολύτως ακατανόητη» ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι στο Βίλνιους, με την οποία εξαπέλυσε τη σκληρότερη έως τώρα κριτική για την πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ενεργειακών αποθεμάτων.

Μέρες του 1945

«Χθες, στη λιθουανική πρωτεύουσα, όπως και στη Γιάλτα το 1945, ο χάρτης της Ευρώπης ανασχεδιάστηκε», διαπίστωσε η «Κομσομόλσκαγια Πράβδα», ενώ η οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ» παραλλήλισε τη σύνοδο του Βιλνιους με την ομιλία Τσόρτσιλ στο Φάλτον του Μιζούρι το 1946, όταν ανακοίνωσε ότι ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα διχάζει την Ανατολική Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο…

Η «Κομσομόλσκαγια Πράβδα», μάλιστα, χρωμάτισε τις χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο του Βίλνιους -με πρώτες τις χώρες της Βαλτικής, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, πρωταγωνίστριες στην αμερικανική εκστρατεία στροφής των σοβιετικών δορυφόρων προς τη Δύση- για να καταδείξει τη «νέα διαίρεση της Ευρώπης».

Η ομιλία Τσένι, σημειώνουν από την πλευρά τους Δυτικοί αναλυτές, αποτελεί την κορύφωση του εκνευρισμού της Ουάσιγκτον έναντι μιας ολοένα και πιο ατίθασης ρωσικής ηγεσίας, που βασιζόμενη στο ανεκτίμητο για την εποχή πλεονέκτημα του ρωσικού ενεργειακού πλούτου, αρνείται ευλόγως να δεχθεί οποιαδήποτε υπόδειξη για το Ιράν, την Παλαιστίνη ή άλλα θέματα. Η κλιμακούμενη επιδείνωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων καθίσταται αναπόφευκτη, καθώς εξελίσσεται σε πολλαπλά μέτωπα η περιπετειώδης κούρσα των δύο πλευρών για τον έλεγχο των πρώην σοβιετικών κρατών.

«Κλειδί» το Καζαχστάν

Σημαντικός παίκτης στο παζάρι για τον μαύρο χρυσό αναδεικνύεται το Καζαχστάν, η κυβέρνηση του οποίου, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ενέργειας, ενδιαφέρεται για την κατασκευή αγωγού που παρακάμπτοντας τη Ρωσία θα καταλήγει στην Ευρώπη, διερχόμενος από το Καζαχστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία. Το θέμα επρόκειτο να θίξει ο κ. Τσένι κατά τις χθεσινές επαφές του στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Στην επίμαχη ομιλία του, την Πέμπτη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατηγόρησε απερίφραστα τη ρωσική κυβέρνηση πως καταπιέζει τους πολίτες και χρησιμοποιεί, όπως τόνισε, τους ενεργειακούς πόρους ως εργαλείο εκφοβισμού. Κανένα θεμιτό συμφέρον, είπε, δεν εξυπηρετείται όταν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ανάγονται σε εργαλεία υποταγής, είτε μέσω χειραγώγησης της προσφοράς είτε διά των προσπαθειών μονοπώλησης των αγωγών. «Εχθρός προ των πυλών», προειδοποίησε χθες το πρωτοσέλιδο της «Κομερσάντ», παρατηρώντας: «Η ομιλία του αντιπροέδρου Τσένι ήταν καθοριστική για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, καθώς κήρυξε, στην πράξη, έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο Ψυχρός Πόλεμος ξανάρχισε, αλλά με άλλη διάταξη δυνάμεων», υπογράμμισε το δημοσίευμα.

Στην Αγία Πετρούπολη

Περαιτέρω διαξιφισμοί αναμένονται τον Ιούλιο στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να δεχθεί ως προσκεκλημένο του τον Τζορτζ Μπους για τη σύνοδο της ομάδας των πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, G8.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή