O Καντίροφ «βλέπει» επούλωση των πληγών της Τσετσενίας

O Καντίροφ «βλέπει» επούλωση των πληγών της Τσετσενίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μόλις μήνα πριν από το δημοψήφισμα στην Τσετσενία, με το οποίο οι πολίτες της θα κληθούν να αποφασίσουν αν επιθυμούν την παραμονή ή όχι του Ραμζάν Καντίροφ στην πρωθυπουργία, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Τσετσενίας, με συνέντευξή του στην «Ιζβέστια», παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στη χώρα. Ακτινογραφώντας το σκηνικό, χωρίς να ενθουσιάζεται εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι κάθε ημέρα που περνάει η πολεμική ατμόσφαιρα εκτονώνεται και η χώρα με αργά βήματα επουλώνει τις πληγές της. Θέλοντας να ενισχύσει την άποψη αυτή, δεν δίστασε να πει ότι η Τσετσενία σήμερα είναι πιο ασφαλής από το Νταγκεστάν.

Για τις δικές του προθέσεις, ο Καντίροφ ξεκαθάρισε πως αν οι συμπατριώτες του μέσω του δημοψηφίσματος δεν τον ψηφίσουν τότε αυτός θα παραιτηθεί. Με χαρά παρουσίασε την προσέλευση των Τσετσένων στις πρόσφατες εκλογές που έφτασε το 80% και την υπερψήφιση του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» του προέδρου Πούτιν. Αναλύοντας την επιλογή των συμπολιτών του, δήλωσε πως ο τσετσενικός λαός αναζητά την ηρεμία και την ασφάλεια, την οποία της παρέχει η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν. Για τον τελευταίο μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, χαρακτηρίζοντάς τον πατριώτη, που δίνει μεγάλο και καθημερινό αγώνα για την αποφυγή συγκρούσεων στην περιοχή. Υπενθύμισε, μάλιστα, και τη δήλωση που είχε κάνει ο Ρώσος πρόεδρος στο Κοινοβούλιο του Γκρόζνι, σύμφωνα με την οποία «Η Ρωσία είναι ο μέγιστος φίλος του Ισλάμ». Η τελευταία φράση, σύμφωνα με τον Καντίροφ, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στον τσετσενικό λαό καθώς δεν ήταν κούφια αλλά ουσιαστική, κάτι που φάνηκε από τη στάση της Ρωσίας στο ζήτημα των σκίτσων του Μωάμεθ. Αν για τον Πούτιν ο Καντίροφ «στάζει μέλι», για τους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου δεν ισχύει το ίδιο. Οπως τόνισε, πολλοί κρατικοί υπάλληλοι παραβιάζουν τις εντολές του. Θέλοντας, μάλιστα, να διαφημίσει τη δική του εντιμότητα ανέφερε πως ενώ μπορούσε να δεχτεί τη διέλευση από το έδαφος της Τσετσενίας πετρελαιαγωγού με κατεύθυνση την Τουρκία, ο ίδιος το αρνήθηκε προκειμένου να μην παρουσιαστούν κρούσματα διαφθοράς, με αποτέλεσμα αυτός να κατασκευαστεί στο Νταγκεστάν. Από το στόμα του δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος από τις ρωσικές αρχές Σαμίλ Μπασάγιεφ, για τον οποίο έχει δηλώσει πρόσφατα πως αν τον συλλάβει θα τον κρεμάσει στην κεντρική πλατεία του Γκρόζνι. Κληθείς να σχολιάσει πώς είναι δυνατόν αυτός να ξεφεύγει, παρομοίασε τον Μπασάγιεφ με τον Μπερεζόφσκι. Συμπληρώνοντας ο Καντίροφ, είπε πως για τον ίδιο η σύλληψή του είναι ζήτημα τιμής καθώς την προσεχή Τρίτη είναι επέτειος των δύο χρόνων από την ημέρα που ο πατέρας του έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας στο στάδιο του Γκρόζνι. Τέλος, υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει να επιστρέψει στα σπίτια του ο ρωσικός πληθυσμός που τα τελευταία χρόνια έχει αποδεκατιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή