«Δεν αναγνωρίζουν το Ισραήλ»

«Δεν αναγνωρίζουν το Ισραήλ»

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο Φαρούκ Καντούμι, εκ των συνιδρυτών της «Φατάχ», ήταν ένας από τους δύο ανθρώπους που μπορούσε να μιλάει ως ίσος προς ίσον με τον Γιασέρ Αραφάτ. Γενικός γραμματέας της οργάνωσης και επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της PLO, ο Καντούμι επισκέφθηκε την Αθήνα προσκεκλημένος του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τις ηγεσίες των κομμάτων. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε επιβεβαίωσε τη φήμη του ως εκπροσώπου της αδιάλλακτης γραμμής έναντι του Ισραήλ και εκφράστηκε με ιδιαίτερα σκληρούς όρους έναντι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Δημοκρατικό αποτέλεσμα

– Κατά πόσο η νίκη της Χαμάς στις εκλογές άλλαξε επί το δυσμενέστερο το κλίμα στην Αθήνα και τις άλλες δυτικές πρωτεύουσες;

– Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Και γιατί θα έπρεπε, άραγε; Η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ έθεταν διαρκώς το θέμα των δημοκρατικών εκλογών.

– Η Χαμάς αναδείχθηκε νικήτρια σε απολύτως δημοκρατικές εκλογές. Πώς λοιπόν νομιμοποιούνται οι Αμερικανοί τώρα να διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών; Λένε ότι η Χαμάς πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν αφορούν την κυβέρνηση της Χαμάς, όπως δεν αφορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση της Φατάχ. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη των εσωτερικών θεμάτων. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται, ήδη πριν από το Οσλο, μεταξύ της PLO και του Ισραήλ, που αναγνωρίστηκαν αμοιβαία. Ούτε η Χαμάς, αλλά ούτε η Φατάχ έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν πιστεύω ότι πρέπει να το κάνουν μέχρι να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

– Πώς κρίνετε την απόφαση ΗΠΑ και Ε.Ε. να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τη νίκη της Χαμάς;

– Οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να ακολουθήσουν τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί είναι εχθροί του παλαιστινιακού λαού και διαρκείς υποστηρικτές του σιωνισμού.

– Οι τελευταίες ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας, που άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς, αποτελούν προοίμιο εμφύλιου πολέμου;

– Οχι, σε καμία περίπτωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκτυλίσσονται παρόμοια, θλιβερά οπωσδήποτε, επεισόδια. Πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι είναι ένοπλοι λόγω της σκληρής πραγματικότητας της κατοχής. Βεβαίως, υπάρχει το πρόβλημα του ελέγχου των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, του καταμερισμού ευθυνών μεταξύ του προέδρου Αμπού Μάζεντ (Μαχμούντ Αμπάς) και της κυβέρνησης του Ισμαήλ Χανίγια.

Ωστόσο, είμαι απολύτως βέβαιος ότι τελικά θα βρεθεί λογικός συμβιβασμός. Φεύγοντας από την Αθήνα, θα κατευθυνθώ προς τη Συρία, όπου θα συναντηθώ με εκπροσώπους όλων των οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Τζιχάντ, ακριβώς σε μια προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης.

– Γιατί η οργάνωσή σας, η Φατάχ, δεν συμμετείχε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως είχε προτείνει η Χαμάς; Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον;

– Βεβαίως. Σε λίγες μέρες θα γίνει συνάντηση υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή 11 παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, για την ανασυγκρότηση της PLO. Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή της Χαμάς στην PLO, πράγμα που θα διευκολύνει τα μέγιστα την υπόθεση της εθνικής ενότητας.

– Ο Αμπού Μάζεν έχει καταδικάσει κατ’ επανάληψιν τη λεγόμενη «στρατιωτικοποίηση της ιντιφάντα», προκρίνοντας ειρηνικές μορφές πάλης. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

– Υποστηρίζω πλήρως τον ένοπλο αγώνα και αρνούμαι να αναγνωρίσω το Ισραήλ όσο το Ισραήλ δεν αποσύρεται από τα κατεχόμενα και δεν σέβεται τις δεσμεύσεις του.

– Βλέπετε κάποιο στοιχείο αισιοδοξίας στον σχηματισμό κυβέρνησης Καντίμα – Εργατικών;

– Το θετικό στοιχείο είναι ότι έφυγε από τη μέση ο Σαρόν. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση θα είναι αδύναμη. Βεβαίως, ο ηγέτης των Εργατικών, Αμίρ Πέρετς, που προέρχεται από το συνδικαλιστικό κίνημα στο Ισραήλ, έχει οικοδομήσει καλές σχέσεις με τους Παλαιστίνιους. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τον εύθραυστο χαρακτήρα της κυβέρνησης Ολμέρτ. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι θα αναγκαστούν αρκετά γρήγορα να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τα κατεχόμενα.

Θα ρίξουμε το τείχος

– Ακόμη κι αν συμβεί αυτό, θα σας ικανοποιούσε να αποσυρθούν στα όρια του Τείχους που οικοδομούν στη Δυτική Οχθη;

– Θα καταστρέψουμε το Τείχος στο εγγύς μέλλον! Πριν από κάποια χρόνια, ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος επισκεπτόταν την Κίνα και θαύμαζε εκστατικός το Σινικό Τείχος, αλλά οι Κινέζοι αξιωματούχοι που τον πλαισίωναν μετρίασαν τον ενθουσιασμό του: «Δυστυχώς, το Μεγάλο Τείχος δεν μας προστάτεψε από τους Τάταρους», του είπαν.

Καμία βάση για επέμβαση

– Είσθε ένας από τους πλέον έμπειρους Αραβες στην ενεργό πολιτική. Θεωρείτε πιθανή επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και τι επιπτώσεις θα είχε στην περιοχή;

– Δεν μπορώ να το αποκλείσω γιατί ο άνθρωπος (σ.σ. ο πρόεδρος Μπους) είναι τρελός! Αλλά θα πρόκειται για άνευ προηγουμένου καταδικασμένο τυχοδιωκτισμό, γιατί δεν μπορεί να πολεμήσει σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα, σε Ιράκ και Ιράν.

– Δεν υπάρχει καμία βάση για επέμβαση, γιατί το Ιράν θέλει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς και σέβεται τη συνθήκη μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Υποστηρίζουμε πολιτικά το Ιράν στην τρέχουσα διαμάχη και το Ιράν υποστηρίζει πολιτικά την παλαιστινιακή υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή