Ανακαλεί πρέσβεις της από Γαλλία, Καναδά, η Τουρκία

Ανακαλεί πρέσβεις της από Γαλλία, Καναδά, η Τουρκία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ανακάλεσε χθες τους πρέσβεις της στη Γαλλία και τον Καναδά η Τουρκία, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τη στάση του Παρισιού και της Οτάβα στο ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η ενέργεια αυτή απειλεί να δυνατιμίσει τις σχέσεις της με τους δύο νατοϊκούς της συμμάχους. Αδικημένη εμφανίστηκε η Αγκυρα -διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ- και στις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε., καυτηριάζοντας εμμέσως τη σθεναρή αντίσταση ορισμένων μελών της «χριστιανικής λέσχης» στην προοπτική ένταξής της στις ευρωπαϊκές δομές.

Ο Γκιουλ τόνισε, πάντως, ότι η Τουρκία θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις ευρωπαϊκές χώρες και δεσμεύθηκε ότι η πατρίδα του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ιστορικές». Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν την πλειοψηφία των Ευρωπαίων να αντιτίθεται στην ένταξη της Αγκυρας στην Ε.Ε. και οι επίσημες συνομιλίες έμοιαζαν έτοιμες να ανασταλούν πέρυσι, καθώς η Αυστρία επέμενε να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι δηλώσεις Γκιουλ έγιναν επί τη ευκαιρία της ημέρας της Ευρώπης, που γιορτάζεται σήμερα σε όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης. «Γιορτάζουμε την επέτειο από τη θέση μιας χώρας που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε. Η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα μεταβάλει την ένωση και θα τη μετατρέψει σε παγκόσμια πηγή έμπνευσης όσον αφορά την αρχή της ενότητας μέσω της διαφορετικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει χώρος στην Ευρώπη για όλα τα χρώματα και τις αποχρώσεις διαφορετικών πολιτισμών», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, στην περίπτωση της γενοκτονίας των Αρμενίων η Τουρκία εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό, ανεκτικό προφίλ της. «H Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχτεί να γίνει παιχνίδι στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία», σχολίασε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στην εθνοσυνέλευση, Μεχμέτ Ντουλγκέρ. Επρόκειτο για έμμεση αιχμή εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης ότι αναγνώρισε επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων για να αλιεύσει ψήφους στους κόλπους της αρμενικής κοινότητας, που αριθμεί περίπου 400.000 μέλη στη Γαλλία. Σε μια άλλη εξέλιξη, 23 ανήλικοι εμφανίστηκαν χθες ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου στο Ντιγιαρμπακίρ, κατηγορούμενοι για τα φονικά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε 16 ανθρώπους τον περασμένο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων, αφού διαψεύδει ότι 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έπεσαν θύματα των οθωμανικών δυνάμεων στη διάρκεια και αμέσως μετά τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντίθετα, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι οι νεκροί Αρμένιοι ήταν ο αιματηρός απολογισμός μιας σύρραξης, που στοίχισε ακόμη περισσότερες μουσουλμανικές ζωές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή