Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αγκυρας – Τεχεράνης

Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αγκυρας – Τεχεράνης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Προ δύο εβδομάδων, η Αγκυρα είχε αρνηθεί την επίσκεψη του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Αλί Λαριτζανί. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν και ο Λαριτζανί έγινε δεκτός επί διήμερο στην Αγκυρα, ενώ σήμερα αναμένεται στην Αθήνα για συνάντηση με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με το χθεσινό φύλλο της βελγικής εφημερίδας Le Soir, η Τουρκία έχει αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία ανάμεσα στην Τεχεράνη και στη Δύση. Στα περιθώρια περιφερειακής συνόδου στο Μπακού, την περασμένη Παρασκευή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και η συζήτηση διήρκεσε πάνω από μία ώρα.

Κατά PKK στο Ιράκ

Την αμέσως επόμενη ημέρα, το Σάββατο, περίπου 180 ιρανικά βλήματα έπληξαν θέσεις του κουρδικού PKK στο εσωτερικό του Ιράκ, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα Ιράν-Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η ιρακινή κυβέρνηση. Ηταν η δεύτερη ιρανική επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ μέσα σε δέκα ημέρες.

Η Τουρκία και το Ιράν μοιράζονται τους φόβους απέναντι στην αναζωπύρωση του κουρδικού εθνικισμού, καθώς και οι δύο χώρες έχουν κουρδικές μειονότητες. Ο Τσεμίλ Τσούμα Μπαγίκ, ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι το Ιράν βομβαρδίζει κουρδικούς στόχους για να αποσπάσει την υποστήριξη της Τουρκίας στο θέμα των πυρηνικών.

Επιπλέον, εδώ και ένα χρόνο, Κούρδοι της οργάνωσης Πεζάκ, που σχετίζεται με το PKK, διεισδύουν, σύμφωνα με την Τεχεράνη, σε ιρανικό έδαφος. Χθες, στην πόλη Κερμανσάχ του δυτικού Ιράν, που κατοικείται από Κούρδους, σημειώθηκαν εκρήξεις με επτά τραυματίες, χωρίς όμως να είναι σαφής η αιτία τους.

Χθες, πάντως, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ δεν έκανε αναφορά σε μεσολαβητική προσπάθεια. Αντίθετα, οι πηγές της ανέφεραν ότι η τουρκική κυβέρνηση επρόκειτο να ξεκαθαρίσει στον Λαριτζανί ότι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει ψήφισμα για κυρώσεις κατά του Ιράν, η Τουρκία θα το εφαρμόσει. Η Τουρκία όμως έχει συμφέρον να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, λόγω της οικονομικής ζημιάς και του κινδύνου αποσταθεροποίησης.

Στην Τουρκία, ο Λαριτζανί συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Γιγκίτ Αλπογάν, με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και με τον υπουργό Εξωτερικών Γκιουλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή