Κύμα βίας και δυστοκία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ιράκ

Κύμα βίας και δυστοκία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ιράκ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ο σιίτης υποψήφιος πρωθυπουργός συνεχίζει τις προσπάθειες, πέντε μήνες μετά τις εκλογές, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ χθες 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και βομβιστικές επιθέσεις. Δηλαδή, ουδέν νεώτερον από το ιρακινό μέτωπο.

Μετά το κύμα βίας του Σαββατοκύριακου κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 70, η κατάσταση επανήλθε στο «κανονικό»: αντιπρόσωποι των κυριότερων κομμάτων του Ιράκ συναντήθηκαν, χθες, με τον Ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, με αντικείμενο τον καθορισμό της σύνθεσης του πρώτου μόνιμου υπουργικού συμβουλίου στη μετά Σαντάμ εποχή. Ιδιαίτερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές για τη συνάντηση, αλλά πηγές με πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός Νούρι Μαλικί, πρόκειται να παρουσιάσει την κυβέρνησή του σύντομα. Επιπλέον, οι ηγέτες του σιιτικού συνασπισμού συνεδρίαζαν προκειμένου να καταλήξουν στο ποιος θα καταλάβει το «αμαρτωλό» και πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών. Τα σουνιτικά κόμματα κατηγορούν τον σιίτη υπουργό Εσωτερικών Μπαγιάν Τζάμπρ ότι επιτρέπει στις παραστρατιωτικές οργανώσεις των σιιτικών θρησκευτικών κομμάτων να λειτουργούν υπό την ανοχή ή με τη συνεργασία των δυνάμεων ασφαλείας, ως τάγματα θανάτου με στόχο σουνίτες. Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα στερήσει λαϊκή υποστήριξη από τους αντάρτες και θα επιτρέψει τη μερική αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων εντός του έτους.

Στο πολεμικό μέτωπο, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ. Πέντε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη και άλλοι τόσοι από επίθεση με όλμους στην πλατεία Τεχεράνης της πρωτεύουσας. Τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις.

Ανακάλυψαν πτώματα

Επιπλέον, η αστυνομία ανακάλυψε τα πτώματα εννέα ανδρών που είχαν βασανιστεί και δολοφονηθεί. Την Κυριακή, η αστυνομία είχε ανακαλύψει 45 ακόμη πτώματα. Τέλος, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ανδρών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή