ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

Υποσχέσεις σε βετεράνους έδωσε ο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ. Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και υποσχέσεις για τη στήριξη των βετεράνων έδωσε χθες, παραμονή της νίκης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επί των ναζί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Πούτιν συναντήθηκε μετά την κατάθεση στεφάνου σε επίσημη δεξίωση στο Κρεμλίνο με 30 παρασημοφορημένους βετεράνους, τους οποίους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην πατρίδα. «Αυτό που εκφράζουν οι βετεράνοι αποτελεί το καλύτερο δώρο από το παρελθόν: η αγάπη για την πατρίδα, για την ευημερία της οποίας αξίζει να θυσιάσει κανείς τα πάντα, ακόμα και τη ζωή του», τόνισε ο κ. Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της εθνικής εορτής για να στείλει το μήνυμα, πως 15 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης η Ρωσία παραμένει ουσιαστικά αφοσιωμένη στη Δύση.

ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Η Ράις στο Νταρφούρ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, πρόκειται να μεταβεί σήμερα στο Νταρφούρ, προκειμένου να ζητήσει την επίσπευση της ανάπτυξης των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Σουδάν. Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση επιπλέον επισιτιστικής βοήθειας ύψους 225 εκατ. δολ. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, Γιαν Ιγκλαντ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στρατόπεδο προσφύγων στο Νταρφούρ, καθώς η πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων εξελίχθηκε σε επίθεση κατά των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής του στρατοπέδου Κάλμα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Σουδανός μεταφραστής.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠ ΝΕΪ

Δήλωσε ένοχος για τη συνωμοσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενοχος δήλωσε χθες υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ρεπουμπλικανού από το Οχάιο, μέλους της Βουλής των αντιπροσώπων, Μπομπ Νέι, στις κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την απάτη, ενώ δέχθηκε να συνεργαστεί στη έρευνα για διαφθορά στην οποία εμπλέκεται και ο λομπίστας Τζακ Αμπράμοφ. Ο πρώην προσωπάρχης του κ. Νέι, Νιλ Βολτς, δήλωσε ένοχος στην κατηγορία της παραβίασης της ενός έτους απαγόρευσης που έχει κηρυχθεί κατά του λόμπινγκ. Ο Αμπράμοφ και οι Τόνι Ρούντι και Μίκαελ Σκάνλον, πρώην βοηθοί του Ρεπουμπλικανού από το Τέξας και μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τομ Ντιλέι, έχουν επίσης δηλώσει ένοχοι και έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στις έρευνες για διαφθορά υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου.

Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Θέλει ενεργειακή ανεξαρτησία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην απόκτηση ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής, προσανατολισμένης στη Δύση, αποσκοπεί η Ουκρανία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Γιούρι Γιεκανούροφ. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές και την αποθηκευτική ικανότητα της χώρας του.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Αυξάνονται οι γεννήσεις από 50άρες

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που αποκτούν παιδιά ενώ έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με τις μετρήσεις του βρετανικού ινστιτούτου γονιμότητας και εμβρυολογίας. Το 1992 μόνο μία γυναίκα άνω των 50 ετών έγινε μητέρα. Το 2002 στη Βρετανία γεννήθηκαν 24 παιδιά με τεχνητή γονιμοποίηση, ενώ οι μητέρες τους βρίσκονταν στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους.

ΙΑΠΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Θα κατασκευάσουν νέο Κονκόρντ;

ΤΟΚΙΟ. H διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναμένεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τη NASA για την από κοινού δημιουργία ενός νέου υπερηχητικού αεροσκάφους, που θα αντικαταστήσει το Κονκόρντ. Οι Ιάπωνες τεχνικοί αναμένεται να συναντήσουν τους Αμερικανούς τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν για την πιθανή τους συνεργασία.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Στο «σκαμνί» για το Μπαλί

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Στο ανώτατο δικαστήριο της Ινδονησίας αρχίζει σήμερα η δίκη των τεσσάρων ανδρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην επίθεση αυτοκτονίας τον προηγούμενο Οκτώβριο στο Μπαλί και προκάλεσε τον θάνατο 20 ανθρώπων. Οι ύποπτοι θα δικαστούν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο του 2003, σύμφωνα με τον οποίο αν αποδειχτεί η ενοχή τους θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή.

ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ακυρες οι εκλογές στην Ταϊλάνδη

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Αντισυνταγματικές έκρινε χθες το συνταγματικό δικαστήριο της Ταϊλανδής τις εκλογές της 2ας Απριλίου και πρότεινε τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ζήτησε δε από την κυβέρνηση να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής τους. Ωστόσο, ενδεικτική του κλίματος της αναστάτωσης που επικρατεί στη χώρα είναι η δήλωση κυβερνητικού υπαλλήλου, που υποστήριξε ότι αρμόδια για τη διεξαγωγή εκλογών είναι η επιτροπή εκλογών και όχι η κυβέρνηση.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ

«Ναι» στην απόσχιση Μαυροβουνίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Υπέρ της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου τάσσεται η πλειοψηφία των κατοίκων της Ποντγκόριτσα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Νταμάρ, το 58,4% των ερωτηθέντων θα ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα, το δε 41,6% θα ψηφίσει κατά. H συμμετοχή στο δημοψήφισμα της 21ης Μαΐου αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό 85%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή