Φόροι Τσάβες σε ξένες εταιρείες πετρελαίου…

Φόροι Τσάβες σε ξένες εταιρείες πετρελαίου…

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Εκμεταλλευόμενος την ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου, ο Ούγκο Τσάβες, πρόεδρος της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει, από 17% σε 33%, τους φόρους των ξένων πετρελαϊκών επιχειρήσεων στη χώρα του. Τα έσοδα, όπως τόνισε μιλώντας στην εβδομαδιαία εκπομπή του, «Alo Presidente», υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 885 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος θα διατεθεί για προγράμματα στέγασης. «Οι ξένες εταιρείες που αντλούν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα βγάζουν πολλά χρήματα», είπε ο κ. Τσάβες, αιτιολογώντας την απόφασή του.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες των νέων φορολογικών μέτρων. Θα υπάρξουν ωστόσο διαφορετικές ρυθμίσεις για τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Φάχα, στην ανατολική Βενεζουέλα, κοντά στον ποταμό Ορινόκο. Οι συγκεκριμένες εταιρείες -μεταξύ των οποίων οι Total, ConocoPhilips, Chevron, Exxon Mobil και BP-, οι οποίες αντλούν πολύ βαρύ αργό, συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με την κρατική επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA και καταβάλλουν ήδη το 34% των εσόδων τους σε φόρους. Γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, ο φόρος θα αυξηθεί στο 50%. Ο κ. Τσάβες επαίνεσε τη Βολιβία για την απόφασή της να προσχωρήσει μαζί με τη Βενεζουέλα και την Κούβα στην ομάδα των λατινοαμερικανικών χωρών που απορρίπτουν τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου την οποία προωθούν οι ΗΠΑ, ενώ τάσσονται υπέρ ενός σοσιαλιστικού μοντέλου ανάπτυξης και συνεργασίας.

Διευκρίνισε πάντως ότι η απόφαση του Εβο Μοράλες, προέδρου της Βολιβίας, να εθνικοποιήσει τους φυσικούς πόρους της χώρας του, την προηγουμένη εβδομάδα, δεν είχε συζητηθεί κατά τη σύνοδο των ηγετών της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Βολιβίας, η οποία είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα στην Αβάνα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Forbes, η περιουσία του Φιντέλ Κάστρο ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος ο Κάστρο ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει προσωπική του περιουσία. Από την πλευρά του, ο Εβο Μοράλες ανακοίνωσε ότι η Βολιβία σκοπεύει να πωλεί κατά 60% ακριβότερα το φυσικό αέριό της στην Αργεντινή. Η απόφασή του αυτή σηματοδοτεί την αποτυχία της συνόδου κορυφής μεταξύ της Βολιβίας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας στο Πόρτο Ιγκουασού, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Μοράλες κατήγγειλε επίσης ότι λίγες μέρες πριν γνωστοποιήσει το διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωσε ότι εθνικοποιεί τις ενεργειακές πηγές της Βολιβίας, κάποιοι αποπειράθηκαν να κλέψουν το διάταγμα «και να το πουλήσουν στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή