O πτέραρχος M. Χέιντεν στη θέση του διευθυντή

O πτέραρχος M. Χέιντεν στη θέση του διευθυντή

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επιφυλακτικά υποδέχθηκαν χθες τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί επικριτές του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, την απόφασή του να προτείνει τον πτέραρχο Μάικλ Χέιντεν για τη θέση του διευθυντή της CIA, αφού αμφισβητούν έντονα κατά πόσον ένας στρατιωτικός είναι κατάλληλος για επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

«Ο Χέιντεν είναι εξαιρετικός για τη θέση», ανέφερε ο ίδιος ο Μπους στο Οβάλ Γραφείο, έχοντας στο πλευρό του τον πτέραρχο. «Ξέρει τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών απέξω κι ανακατωτά», συμπλήρωσε. Ο πρώην διευθυντής της CIA, Στάνσφιλντ Τέρνερ, απόστρατος ναύαρχος, εκτίμησε ωστόσο ότι ο ρόλος του Χέιντεν στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων θα υπονομεύσει την υποψηφιότητά του και θα περιορίσει τις πιθανότητες ανάδειξής του στο πόστο. «Πιστεύω ότι διαθέτει όλα τα προσόντα, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα γύρω από τη νομιμότητα των παγιδεύσεων, που σημειώθηκαν υπό την εποπτεία του», σχολίασε. «Τυχαίνει να πιστεύω ότι οι ενέργειές του ήταν παράνομες», κατέληξε.

Αλλαγές στην ιεραρχία

Αν εγκριθεί η υποψηφιότητά του, ο Χέιντεν θα αντικαταστήσει τον Πόρτερ Γκος, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή. «Ο Χέιντεν έχει διατελέσει παροχέας και καταναλωτής πληροφοριών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπους εν είδει κοπλιμέντου. Πάντως, για να εξισορροπήσει στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στην κορυφή της CIA, ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να παραμερίσει το νούμερο δύο στην ιεραρχία της υπηρεσίας, ναύαρχο Αλμπερτ Κάλαντ, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από λίγους μήνες. Εικάζεται ότι θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στην ιεραρχία.

Οι συζητήσεις για την υποψηφιότητα του Χέιντεν αναθέρμαναν την αντιπαράθεση για το πρόγραμμα εσωτερικής κατασκοπείας της κυβέρνησης, το οποίο επέβλεπε μέχρι τώρα ο Χέιντεν ως πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA). Επιπλέον ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πίτερ Χέκστρα ανέφερε ότι η υποψηφιότητα του Χέιντεν θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από το πραγματικά ακανθώδες ζήτημα των μεταρρυθμίσεων των μυστικών υπηρεσιών. «Η συζήτηση στη Γερουσία είναι πιθανό να καταλήξει στο πρόγραμμα παρακολούθησης τρομοκρατών και όχι το μέλλον της CIA, που είναι ακριβώς το ζήτημα, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο βουλευτής μιλώντας στην εκπομπή του CBS, The Early Show. Ανάλογες επιφυλάξεις διατύπωσε και ο γερουσιαστής Σάξμπι Τσάμπλις, ο οποίος εκτίμησε πως το στρατιωτικό παρελθόν του Χέιντεν θα αποτελέσει «τεράστιο πρόβλημα». Απαντώντας στην ομοβροντία επικρίσεων, ο Μπους υπενθύμισε ότι ο Χέιντεν είχε εγκριθεί ομόφωνα από τη Γερουσία για το προηγούμενο πόστο του.

Ο διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος επιβλέπει τη CIA και άλλες 15 υπηρεσίες, διασκέδασε τις ανησυχίες και επισήμανε ότι «ο Μάικ έχει τόσο το εύρος όσο και το βάθος των προσόντων, που απαιτούνται για το πόστο». Αποκάλεσε μάλιστα τον Χέιντεν «πολύ πολύ ανεξάρτητο άνθρωπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή