Για την αναβίωση του φασισμού μίλησε ο Πούτιν

Για την αναβίωση του φασισμού μίλησε ο Πούτιν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθιερωμένη του ομιλία προς τον ρωσικό λαό, με αφορμή την 61η επέτειο από τη νίκη κατά του ναζισμού, εκφώνησε στη Κόκκινη Πλατεία, μπροστά από το Μαυσωλείο του Λένιν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Αίσθηση προκάλεσε η ξεκάθαρη ομολογία του προβλήματος που έχει ανακύψει στη Ρωσία από την αναβίωση του φασισμού. Ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε σε εκείνους που επιχειρούν εκ νέου να σηκώσουν τις σημαίες του ναζισμού στο όνομα του φυλετικού μίσους, του εξτρεμισμού και της ξενοφοβίας, λέγοντας πως με τον τρόπο αυτό θα οδηγήσουν τον κόσμο σε μια αδιέξοδη και άσκοπη αιματοχυσία γεμάτη από αγριότητα. «Για τον λόγο αυτό», τόνισε με έντονο ύφος, «η καταστροφή του φασισμού πρέπει να λειτουργήσει ως μάθημα και προειδοποίηση, για το αναπόφευκτο της τιμωρίας».

Εχοντας συνεχώς δίπλα τον υπουργό Αμυνας και στενό του φίλο Σεργκέι Ιβανόφ, με στραμμένο το βλέμμα στους στρατιώτες και στους βετεράνους, απευθύνθηκε στους πολίτες της Ρωσίας, λέγοντάς τους πως πρέπει όλοι να θυμούνται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των σκληρών χρόνων παραμόνευε ο μεγάλος κίνδυνος, ο κόσμος να κυριαρχηθεί από τον φασισμό: «Αυτό προέκυψε από το γεγονός ότι υποτιμήσαμε τον κίνδυνο της ναζιστικής ιδεολογίας». Η αναφορά Πούτιν, τη συγκεκριμένη ημέρα, φανερώνει το βάρος που είναι αποφασισμένος να δώσει στη μάστιγα αυτή.

Η χθεσινή παρέλαση είχε όπως πάντα πολλά σημεία αναπόλησης της ΕΣΣΔ. Το ίδιο και η ομιλία του, που επικεντρώθηκε στα 27 εκατομμύρια των νεκρών συμπατριωτών του, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που, όπως είπε, έμειναν ανάπηροι για το υπόλοιπο της ζωής τους, και στις ανεκτίμητες πολιτιστικές αξίες που χάθηκαν για πάντα. Το σημείο που χειροκροτήθηκε περισσότερο ήταν όταν υπενθύμισε πως η καταστροφική μηχανή επηρέασε όλη την Ευρώπη, αλλά τις πιο άγριες επιπτώσεις του πολέμου τις γνώρισε η Ρωσία. «Οι οπαδοί του Χίτλερ πίστευαν πως σε 6 εβδομάδες θα καταλάμβαναν την πατρίδα μας. Ομως δεν ήταν αρκετές ούτε οι εβδομάδες ούτε οι μήνες ούτε 4 ολόκληρα χρόνια. Ο λαός μας πολέμησε ηρωικά, υπερασπίστηκε την πατρίδα και την ελευθερία συντρίβοντάς τους. Μέχρι θανάτου υπερασπίστηκε κάθε κατοικημένη περιοχή, εκατοντάδες ρωσικές πόλεις γνώρισαν σκηνές άγριων μαχών», τόνισε. Η πολυαναμενόμενη αναφορά του για το ζήτημα του Ιράν και για τις συνεχείς μομφές της Δύσης δεν ήλθε ποτέ. Αντ’ αυτού περιορίστηκε σε μια τυπική δήλωση για την ανάγκη ειρήνης, ελευθερίας και καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των λαών, που αποτελεί τον καρπό ενός δημοκρατικού κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή