Είμαστε ανοιχτοί στη ρωσική πρόταση, παραμένουμε στη NPT

Είμαστε ανοιχτοί στη ρωσική πρόταση, παραμένουμε στη NPT

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να αποδεσμευτούμε από τη διεθνή συνθήκη μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ). Το Ιράν είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση από τη Βόρεια Κορέα. Επιδιώκουμε την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Σε όλες τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις έχουν τοποθετηθεί κάμερες ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ΙΑΕΑ και τα πυρηνικά μας υλικά βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο».

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, Αλί Λαριτζανί, στη συνέντευξη Τύπου, στην ιρανική πρεσβεία, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Διευκρίνισε δε, ότι η πρόσφατη απόφαση των Ματζλίς (ιρανικό Κοινοβούλιο), που τροφοδότησε ανησυχίες περί απόσυρσης του Ιράν από την ΝΡΤ, αφορούσε τα μέτρα που θα λάβει η Τεχεράνη, όπως προβλέπεται από το άρθρο 10 της ίδιας της ΝΡΤ, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει αποφάσεις, «οι οποίες θα συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας». Αναφορικά με τη ρωσική πρόταση για εμπλουτισμό ουρανίου επί ρωσικού εδάφους -πρόταση την οποία αποδέχεται και η Ελλάδα- ο κ. Λαριτζανί δήλωσε ότι «μπορεί να εξετασθεί, εφ’ όσον ο φάκελος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος επιστρέψει από το Συμβούλιο Ασφαλείας (σ.σ. το μόνο όργανο του ΟΗΕ που έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει κυρώσεις ή να αποφασίσει στρατιωτική δράση) στο επίπεδο της ΙΑΕΑ». Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνησή του «ουδέποτε απέρριψε τη ρωσική πρόταση, αντίθετα δήλωσε εξ αρχής ότι είναι υπό εξέταση» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με τη βιασύνη τους να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν επέτρεψαν στη ρωσική πρόταση να προχωρήσει.

Δεν συζήτησαν για Σούδα

Καθηγητής Φιλοσοφίας, ο κ. Λαριτζανί διάνθισε τις δηλώσεις του με αναφορές στον Αριστοτέλη και δεν παρέλειψε να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ελληνικό πολιτισμό και τις προσδοκίες του για τη συμβολή της Ελλάδας στην ειρηνική, διπλωματική εκτόνωση της κρίσης. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο κ. Λαριτζανί δήλωσε ότι το θέμα της αμερικανικής βάσης στη Σούδα δεν συζητήθηκε στη συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη. Ο Ιρανός διπλωμάτης απέφυγε να τοποθετηθεί σε «πρόωρα και υποθετικά σενάρια» περί εμπλοκής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Δήλωσε, ωστόσο, ότι το θέμα της Σούδας «δεν είναι τόσο σημαντικό», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Επικαλούμενος τη διπλωματική δεοντολογία, ο κ. Λαριτζανί δεν έδωσε πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους – την πρώτη ανάλογη κίνηση στα 27 χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Δήλωσε όμως ότι «το πνεύμα της επιστολής δείχνει πως το Ιράν υποστηρίζει το δρόμο της λογικής και της ειρήνης» στην αντιμετώπιση του προβλήματος σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Με εμφανή την προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, ο κ. Λαριτζανί διαβεβαίωσε ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου από ιρανικής πλευράς παραμένει περιορισμένος στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας και δεν έχει αρχίσει η βιομηχανική παραγωγή πυρηνικού καυσίμου. «Δεν έχουμε καν κατασκευάσει εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου», δήλωσε. Διέψευσε δε το πολύκροτο δημοσίευμα του βραβευμένου Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς περί μυστικής δράσης Αμερικανών πεζοναυτών προς εντοπισμόν στρατιωτικών στόχων επί ιρανικού εδάφους. «Οι Αμερικανοί έχουν «κολλήσει» άσχημα σε ένα μικρό στρατιωτικό στόχο, όπως το Ιράκ. Το Ιράν είναι δύσκολος στόχος», τόνισε.

«Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας»

Απαντώντας σε ερώτηση για την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αγκυρα και τις συνομιλίες του με την τουρκική πολιτική ηγεσία, ο κ. Λαριτζανί δήλωσε: «Η Τουρκία είναι γειτονική, φιλική χώρα. Το Ιράν είναι μια ήρεμη δύναμη στην περιοχή και έχει σχέσεις στενής συνεργασίας με όλους τους γείτονές του». Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Αγκυρας, ο Ιρανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μέλος της ΙΑΕΑ και έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς – «όπως ακριβώς και η Ελλάδα, αν το θελήσει». Αναφορικά με το Κουρδικό -ένα πρόβλημα που φέρνει πιο κοντά Αγκυρα και Τεχεράνη-, ο κ. Λαριτζανί χαρακτήρισε το ΡΚΚ «τρομοκρατική» οργάνωση, κατηγόρησε μάλιστα τις ΗΠΑ ότι έχουν επαφή με τους Κούρδους αντάρτες στην περιοχή της Μοσούλης. Τέλος, ο Ιρανός διπλωμάτης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών της περιοχής, με έμφαση στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή