Η Αθήνα, πιστή σε λύση μέσω της διπλωματίας

Η Αθήνα, πιστή σε λύση μέσω της διπλωματίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση στην Τεχεράνη «να εργαστεί με εποικοδομητικό πνεύμα με τη λοιπή διεθνή κοινότητα, ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα προς το συμφέρον όλων», απηύθυνε χθες η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της συνάντησής της στο υπουργείο Εξωτερικών με τον γ.γ. του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν και ειδικό διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, κ. Αλί Λαριτζανί. H συνάντηση αυτή με τον κ. Λαριτζανί είχε ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους:

Πρώτον, επειδή η Ελλάδα, αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι ταυτόχρονα μέλος τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE όσο και του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας – δηλαδή σε διεθνή κέντρα όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το ιρανικό ζήτημα, όπως επίσης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεύτερον, γιατί η Αθήνα βρέθηκε εντός ενός μικρού χρονικού διαστήματος να συζητεί για το κορυφαίο αυτή τη στιγμή ζήτημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα με τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές του: προ ημερών με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, και τώρα με τον κ. Λαριτζανί. Και τρίτον, επειδή παραδοσιακά οι σχέσεις Ελλάδας – Ιράν είναι φιλικές. Το γεγονός το οποίο επισημάνθηκε από αμφότερες τις πλευρές επέτρεψε, ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι, να διεξαχθεί η συζήτηση σε περιβάλλον αμοιβαίας ειλικρίνειας.

Πέντε άξονες

«Η θέση της χώρας μας συνοψίζεται στους εξής πέντε άξονες», είπε στις δηλώσεις της η κ. Μπακογιάννη:

– Επιθυμούμε έναν ασφαλή και σταθερό κόσμο και πιστεύουμε ότι η διασπορά πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής είναι αντίθετη με την προτεραιότητά μας αυτή.

– Συμμεριζόμαστε την ανησυχία που εκφράζει η διεθνής κοινότητα για τις διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών.

– Πιστεύουμε στον κομβικό ρόλο που έχει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, όσο και ο OHE. Οσον αφορά τις εξελίξεις στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συντονιζόμαστε με τις θέσεις των εταίρων μας.

– Πιστεύουμε στη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της διπλωματίας, της μετριοπάθειας και της σωφροσύνης.

– Πιστεύουμε ότι υπάρχει καιρός για ουσιαστική διπλωματική προσπάθεια».

Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η χώρα μας «χαιρετίζει την πρόταση της Ρωσίας για εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου στο ρωσικό έδαφος», κάτι το οποίο δεν έμεινε αναπάντητο από τον κ. Λαριτζανί: «Οσον αφορά το ρωσικό σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε η κυρία υπουργός, η δική μας θέση είναι ότι μπορεί να προχωρήσει. Ωστόσο, θα έπρεπε να μας δώσουν περισσότερο χρόνο ώστε να έρθουμε σε θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες με τους Ρώσους», τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Χρόνος για τη διπλωματία

«Υπάρχει πάντοτε χρόνος διά της διπλωματικής οδού να βρεθεί εκείνη η λύση η οποία θα πείσει τη διεθνή κοινότητα και θα απαντήσει στις ανησυχίες οι οποίες υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη, η οποία στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε το μεσημέρι προς τιμήν της ο πρέσβης της Αυστρίας κ. X. Κρελ, είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα, σε συνέχεια της πρωινής συναντήσεώς της με τον κ. Λαριτζανί, με τους πρέσβεις των «25» της E.E. Από αύριο, εξάλλου, θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με ομολόγους της, στο περιθώριο της συνόδου E.E. – Λατινικής Αμερικής.

«Υποστηρίζουμε μια διπλωματική και ειρηνική λύση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε ο κ. Λαριτζανί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή