Κατέθεσε χθες ο Σαρκοζί για το σκάνδαλο της Clearstream

Κατέθεσε χθες ο Σαρκοζί για το σκάνδαλο της Clearstream

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Επί δύο ώρες κατέθετε χθες ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, ενώπιον των δικαστών Ζαν Μαρί ντ’ Ουί και Ενρίν Πον, που διερευνούν ποιος βρίσκεται πίσω από τις εναντίον του ψευδείς καταγγελίες πως διατηρούσε ύποπτο λογαριασμό στην τράπεζα του Λουξεμβούργου Clearstream. Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος προσήλθε στο γραφείο του κ. Ντ’ Ουί υπό την ιδιότητα του ενάγοντος, δήλωσε ότι έγινε δεκτός ως θύμα. Σε ό,τι αφορά την κατάθεσή του, περιορίσθηκε να δηλώσει ότι εξέφρασε στους δύο δικαστές την εμπιστοσύνη του και τους διαβεβαίωσε πως θέλει την αλήθεια.

Πιέσεις για τον Βιλπέν

Στο μεταξύ, συνεχίζονται άμεσα και έμμεσα οι πιέσεις για απομάκρυνση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν από τον πρωθυπουργικό θώκο και αντικατάστασή του από τον υπουργό Εσωτερικών, καθώς και η φημολογία περί σχετικής πρότασης του προέδρου Ζακ Σιράκ. Την άποψή τους εξέφρασαν χθες στα γαλλικά ΜΜΕ πολλά εξέχοντα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος UPM, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας όσα έχει διαψεύσει το γραφείο του προέδρου. Ανάμεσά τους, ο γερουσιαστής Φρανσουά Φιγιόν με την ενδεικτική δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό πως «ή ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αδιαμφισβήτητες αποδείξεις περί του ότι δεν ενέχεται σ’ αυτήν την υπόθεση ή θα πρέπει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αλλάξει τον πρωθυπουργό». Ο κ. Φιγιόν, που σημειωτέον είναι σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, «θα κληθεί να πάρει μέσα στις επόμενες ημέρες ή επόμενες εβδομάδες μια απόφαση που θα επιφέρει γαλήνη στη λειτουργία της κυβερνητικής ομάδας». Παράλληλα, η βουλευτής Νατίν Μοράνο, που επίσης πρόσκειται στον υπουργό Εσωτερικών, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι αν πράγματι ο κ. Σιράκ προτείνει στον υπουργό κ. Σαρκοζί να διαδεχθεί τον κ. Ντε Βιλπέν, «δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα μπορούσε να αρνηθεί». Με μια δήλωση, όμως, που φάνηκε να επιβεβαιώνει τη φημολογία ότι ο κ. Σαρκοζί επιβάλλει όρους στον Γάλλο πρόεδρο, η κ. Μοράνο διευκρίνισε ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν πρέπει να αναλάβει την πρωθυπουργία «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Στο μεταξύ, πρόταση μομφής ετοιμάζονται να υποβάλουν βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού κόμματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος διευκρίνισε ότι είναι θέμα ημερών αλλά οι «σοσιαλιστές περιμένουν να τοποθετηθεί ο Ζακ Σιράκ». Ο ίδιος προσέθεσε ότι διίστανται οι απόψεις στους κόλπους του Σοσιαλιστικού κόμματος ως προς το κατά πόσον πρέπει να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά «του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής» ή αποκλειστικά για το σκάνδαλο Clearstream.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή