Πιέζει ο OHE για το Νταρφούρ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

XAPTOYM. Δύο από τους πλέον έμπειρους απεσταλμένους του OHE βρίσκονται στο Σουδάν προσπαθώντας να περισώσουν την, εύθραυστη, συνθήκη ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών. Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις πιέσεις προς το Σουδάν, προκειμένου να αποδεχθεί την παρουσία ειρηνευτικών στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Πέντε ημέρες μετά την υπογραφή της συνθήκης μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών και ήδη εμφανίστηκαν, χθες, τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια, καθώς η σουδανική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν υποστηρίζει ολόκαρδα την ανάπτυξη των κυανόκρανων του OHE που το φθινόπωρο θα αντικαταστήσουν τις λιγοστές και ανεπαρκείς δυνάμεις της Αφρικανικής Ενωσης.

Διάσπαση ανταρτών

Ομοίως, και στο εσωτερικό της μεγαλύτερης ανταρτικής ομάδας, της μόνης από τις τρεις που υπέγραψε την ειρηνευτική συνθήκη, εμφανίζονται σημάδια διάσπασης. Σε αυτό το βαρύ κλίμα, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του γ.γ. του OHE στο Σουδάν κ. Γιαν Προνκ βρίσκεται καθ’ οδόν προς την περιοχή του Νταρφούρ, ενώ ο Γιαν Εγκελαντ, συντονιστής της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας, βρίσκεται στο Χαρτούμ όπου συζητάει με την κυβέρνηση την κατάσταση που επικρατεί στο Νταρφούρ και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

«Ο Γιαν Προνκ θα επαναλάβει την προσπάθεια που άρχισε πριν από μια εβδομάδα να πείσει τους αντάρτες που δεν υπέγραψαν την ειρηνευτική συμφωνία να το πράξουν», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του OHE. Μερίδα των ανταρτών της Απελευθερωτικής Κίνησης του Σουδάν (SLM) και η Κίνηση Δικαιοσύνης και Ισότητας διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις επί της συμφωνίας που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από ισχυρές πιέσεις της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου.

Χθες κυκλοφόρησε επιστολή του στενότερου συνεργάτη του αρχηγού του SLM, με την οποία καλεί τον OHE να αναστείλει την εφαρμογή της ειρηνευτικής συνθήκης. Εκπρόσωπος Τύπου του SLM δήλωσε ότι η επιστολή δεν εκφράζει το κίνημα, αλλά είναι φανερό ότι η υπογραφή της συμφωνίας έχει προκαλέσει ρήγματα στις τάξεις των ανταρτών.

Αποστολή δύναμης

Μιλώντας στο Χαρτούμ, χθες, ο κ. Εγκελαντ υποστήριξε την αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης του OHE, τονίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον του Σουδάν». Προσέθεσε ότι «οι διεθνείς δυνάμεις δεν χρειάζεται, απαραιτήτως, να προέρχονται από δυτικές χώρες… Μπορεί να προέρχονται από αραβικές, αφρικανικές, ασιατικές και μουσουλμανικές χώρες». Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι «οι άνθρωποι του Νταρφούρ έχουν ανάγκη την προστασία που μπορούν να τους παρέχουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του OHE» και αύξησε την πίεση προς την κυβέρνηση του Χαρτούμ να αποδεχθεί την παρουσία τους.

Οι συγκρούσεις στο Νταρφούρ ξέσπασαν τον Φεβρουάριο του 2003, όταν φυλές της περιοχής ξεσηκώθηκαν κατά της κυβέρνησης που απάντησε καταπνίγοντας την εξέγερση στο αίμα. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που εξόπλισε το Χαρτούμ και εξαπολύθηκαν κατά των αφρικανικών φυλών σκοτώνοντας, καίγοντας και βιάζοντας. O πόλεμος σε συνδυασμό με τον λιμό είχε αποτέλεσμα τα τελευταία τρία χρόνια να πεθάνουν 300.000 άνθρωποι και περισσότερα από δύο εκατομμύρια να γίνουν πρόσφυγες, προκειμένου να γλιτώσουν τον θάνατο. Οι ανταρτικές ομάδες επιζητούσαν καιρό την ανάπτυξη δυτικών δυνάμεων στο Νταρφούρ, ενώ αντιθέτως ο πρόεδρος του Σουδάν κ. Ομάρ Μπεσίρ, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ήταν αντίθετος.

Ο ανώτερος διαπραγματευτής της κυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Χαρτούμ είναι έτοιμο να εφαρμόσει τη συμφωνία και ότι ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών οργανώσεων θα αρχίσει στις 15 Μαΐου. Μέχρι σήμερα στο Νταρφούρ είναι αναπτυγμένες ειρηνευτικές δυνάμεις της Αφρικανικής Ενωσης, οι οποίες, όμως, είναι λιγοστές, ενώ η περιοχή που πρέπει να επιβλέπουν είναι τεράστια.

Πεθαίνουν 2 εκατ. μωρά

Δύο εκατομμύρια νεογέννητα πεθαίνουν το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά τη γέννησή τους σε χώρες της Αφρικής, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης «Children Charity». Οπως αναφέρει στη ετήσια αναφορά της για τις Μητέρες του Κόσμου, τα αίτια της υψηλής θνησιμότητας στη Μαύρη Ηπειρο είναι προβλέψιμα, εφόσον πρόκειται για γνωστές λοιμώξεις και επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επίσης σε χώρες που μαστίζονται από λιμό τα βρέφη είναι λιποβαρή και δεν επιβιώνουν, ενώ σε πολλές υπό ανάπτυξη χώρες περίπου 60 εκατομμύρια γυναίκες γεννούν στο σπίτι, χωρίς γιατρό ή μαία στο πλευρό τους. Η οργάνωση προτείνει ως λύση άμεσης ανάγκης την ενημέρωση των επίτοκων και την παροχή των στοιχειωδών μέσων για έναν ασφαλή τοκετό στο πλαίσιο του προγράμματος βοηθείας. Το συνολικό κόστος της έκτακτης αυτής ενίσχυσης υπολογίζεται σε 4,1 δισ. δολάρια. Ας σημειωθεί ότι στην ετήσια αναφορά επαινούνται η Κολομβία, το Μεξικό, η Νικαράγουα, το Βιετνάμ, η Ερυθραία και το Τατζικιστάν, που διακρίθηκαν για την προσπάθειά τους στη βελτίωση των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της βρεφικής θνησιμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή