Κατακρημνίσθηκε η δημοτικότητα Μπους, στο 31%

Κατακρημνίσθηκε η δημοτικότητα Μπους, στο 31%

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώνει η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος με 31% κινδυνεύει να ισοφαρίσει το ιστορικό ναδίρ των προκατόχων του, Ρίτσαρντ Νίξον και Τζίμι Κάρτερ. Οι χειρισμοί του στο ζήτημα της αύξησης του πετρελαίου σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη δυσαρέσκεια για την εξέλιξη της ιρακινής εισβολής, αλλά και τη στάση του στη λαθρομετανάστευση δημιουργούν ένα ζοφερό πολιτικό περιβάλλον γύρω από τον Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου.

Οι Αμερικανοί έχουν πιο απαισιόδοξη άποψη για την κατεύθυνση στην οποία οδεύει η χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη εικοσαετία, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. Μόλις το 13% των ερωτηθέντων εγκρίνει τις αποφάσεις του στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, το ένα τέταρτο συμφωνεί με τις αυστηρές ρυθμίσεις έναντι των μεταναστών, ενώ παράλληλα τα δύο τρία εξ αυτών θεωρεί απίθανο ότι ο Μπους θα καταφέρει να τερματίσει με επιτυχία τον πόλεμο στο Ιράκ. Η σφυγμομέτρηση ήρθε έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για την ανανέωση του Κογκρέσου και μόλις τέσσερις πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Μπους προχώρησε πρόσφατα σε αναδόμηση του προσωπικού του Λευκού Οίκου, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του και ελπίζει ότι σταδιακά βελτιώνεται η κατάσταση στο Ιράκ, που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές των καυσίμων μέχρι την αναμέτρηση. Η πολιτική του ισχύς πάντως συνεχίζει να φθίνει σταθερά, καθώς τα δύο τρίτα των Αμερικανών δηλώνουν πως δεν συμμερίζονται τις προτεραιότητές του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από την επανεκλογή του το 2004 ήταν λίγο πάνω από 50%. Σχεδόν τα δύο τρίτα εκτιμούν ότι η χώρα είναι σε χειρότερη κατάσταση σήμερα απ’ ό,τι πριν από έξι χρόνια, όταν εξελέγη πρόεδρος. Επιπλέον μόνο το 42% θεωρεί το Μπους ισχυρό ηγέτη, ένα ποσοστό κατά 11% μικρότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο. Το συνολικό ποσοστό αποδοχής του έργου του κατακρημνίστηκε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, στο 31%. Τόση ήταν και η δημοτικότητα του πατέρα του, τον Ιούλιο του 1992, τέσσερις μήνες πριν αποτύχει να επανεκλεγεί ο Μπους στην αναμέτρησή του με τον Μπιλ Κλίντον. Πρόκειται για το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής Αμερικανού προέδρου στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ μετά τον Ρίτσαρντ Νίξον και τον Τζίμι Κάρτερ.

Ο Μπους χάνει τα ερείσματά του ακόμη και στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Μόνο το 51% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως συντηρητικών και ένα ισχνό 69% των Ρεπουμπλικανών εγκρίνει τους χειρισμούς του. Σε αμφότερες περιπτώσεις οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν μια σοβαρή βουτιά στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στο διάστημα των τεσσάρων τελευταίων μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή