Να αποκτήσει η Ευρώπη σύνορα ζητεί η κ. Μέρκελ

Να αποκτήσει η Ευρώπη σύνορα ζητεί η κ. Μέρκελ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις προσδοκίες, που έχουν εναποθέσει πολλοί στη γερμανική προεδρία της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συμπύκνωσε τη θέση της στο σύνθημα πως «λιγότερη Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να λάβουν βιαστικές αποφάσεις στο ζήτημα του Ευρωσυντάγματος. Εξίσου διστακτικά βήματα πρότεινε και στο θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, χωρίς πάντως να κατονομάσει ρητά την Τουρκία. Οι προσεκτικές αυτές δηλώσεις συνδέονται αναμφισβήτητα με τις ελπίδες που τρέφουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι ο διάττων αστήρ της γερμανικής πολιτικής σκηνής θα μπορούσε να αναθερμάνει τη συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα.

Στην ομιλία της, όμως, επί τη ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, η Μέρκελ εκτίμησε πως δεν έχει παρέλθει η περίοδος περισυλλογής. «Πρέπει να συνεχιστεί η επεξεργασία του κειμένου και ο διάλογος», τόνισε. Με τεράστια αποθέματα αυτοπεποίθησης, η καγκελάριος υπεραμύνθηκε της εδραίωσης της ομοσπονδίας και σχολίασε σκωπτικά τον τίτλο της εκδήλωσης, «Ευρώπη, ένα άδηλο μέλλον»: Το μέλλον είναι ούτως ή άλλως άγνωστο και απρόβλεπτο.

Θίγοντας το καίριο ζήτημα της διεύρυνσης, η Μέρκελ φάνηκε να τάσσεται υπέρ μιας επιβράδυνσης της διαδικασίας. Επανέλαβε, δε, την πάγια θέση της πως πρέπει να χαραχτούν συγκεκριμένα σύνορα και να απορριφθούν και κάποια κράτη. Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει αν σε αυτές τις χώρες, που θα μπορούσαν να ακούσουν ένα ηχηρό «Οχι» εκ μέρους της Ευρώπης, συγκαταλέγεται και η Τουρκία. Αλλωστε αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τελικό στόχο την ένταξη και η ίδια η Μέρκελ ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει η E.E. να τηρήσει όλες τις υποσχέσεις που έχει μοιράσει ώς τώρα. Κατά το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η πρόσφατη στάση της απέναντι στην Αγκυρα αποτελεί αναδίπλωση από την προεκλογική της πάγια θέση περί ειδικής σχέσης E.E. – Τουρκίας και εναντίον της πλήρους ένταξης. Αντίθετα, το Ασοσιέιτεντ Πρες άφησε να εννοηθεί ότι απλώς η Μέρκελ θεωρεί χρέος της να τηρήσει στάση αναμονής όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Οντως η καγκελάριος απέφυγε να προσδιορίσει πού ακριβώς θα σταματούν στο μέλλον τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Πρέπει να αποσαφηνίσουμε πού ακριβώς θα βρίσκονται τα ευρωπαϊκά σύνορα, αν δεν θέλουμε να σταματήσει ή να αναστραφεί η ενοποίηση. Από τη μία πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας κι από την άλλη οφείλουμε να έχουμε την τόλμη να πούμε σε κάποιες χώρες ότι η ένταξή τους δεν είναι δυνατή στο άμεσο μέλλον», ανέφερε η καγκελάριος, η οποία προΐσταται της συμμαχικής κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν οι επιφυλακτικοί στην ένταξη της Τουρκίας χριστιανοδημοκράτες αλλά και οι ένθερμοι υπέρμαχοι της διαδικασίας αυτής, σοσιαλδημοκράτες. Τους πρώτους εξέφρασε προχθές ο πιθανότερος μελλοντικός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, ο οποίος τάχθηκε σθεναρά κατά της ένταξης της Τουρκίας στην E.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή