Ξέρουν καλά τους άνδρες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται αλλά το κάνουν και μάλιστα πολύ επιτυχώς. Οι γυναίκες, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία αμερικανική έρευνα -έχουν εξαιρετική ικανότητα, συνυφασμένη με τη φύση τους- να εντοπίζουν τα χαρίσματα που γυρεύουν σ’ έναν άνδρα κοιτάζοντας απλώς και μόνο το πρόσωπό του.

Μετρούν την τεστοστερόνη

Μπορούν, λόγου χάρη, να εντοπίσουν ακόμα και τα παραμικρότερα ίχνη του ενδιαφέροντος που έχει ο εκπρόσωπος του «ισχυρού φύλου» για τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα -όσο παράδοξο κι αν φαίνεται- αξιολογούν τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης, που διαθέτει. Οσοι άνδρες αγαπούν τα παιδιά θεωρούνται προτιμότεροι ως σύντροφοι για μακροχρόνιες σχέσεις, ενώ αυτοί που διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι ιδανικοί για πιο βραχυπρόθεσμες ερωτικές περιπετειούλες. Οι λεπτομέρειες της ενδιαφέρουσας έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. H μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Οπως εξηγεί ο δρ Ντάριο Μεστριπιέρι, που συντόνισε την ομάδα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, καθώς αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες έχουν εκπληκτική ακρίβεια στη διάγνωση του πόσο αρρενωπός είναι ο άνδρας που έχουν απέναντί τους και κατά πόσο είναι ιδανικός για σύζυγος. Και όλα αυτά απλώς κοιτάζοντάς τον. Επίσης αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες εκτιμούν την αρρενωπότητα ως προτιμητέο χαρακτηριστικό για τις βραχύβιες σχέσεις τους, ενώ το ενδιαφέρον για τα παιδιά θεωρείται επιθυμητό για τις σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις.

Επίσης, ο δρ Μεστριπιέρι τόνισε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι το ανδρικό πρόσωπο αποκαλύπτει πολύ περισσότερες πληροφορίες για την αξία που έχει κάθε άνδρας ως ερωτικός σύντροφος. «Δεν νομίζω ότι η εξελικτική πορεία του ανθρώπου χάρισε μία «έκτη αίσθηση» στις εκπροσώπους του ωραίου φύλου», λέει ο δρ Μεστριπιέρι. «Ομως, σίγουρα οι γυναίκες εξελίχθηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επεξεργάζονται αρτιότατα κάθε πληροφορία που διαθέτουν», καταλήγει.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν για την έρευνά τους προπτυχιακούς φοιτητές. H ανάλυση της σιέλου επέτρεψε τον καθορισμό των επιπέδων τεστοστερόνης που διέθεταν. Επίσης τους επιδείχθηκε μια σειρά από φωτογραφίες ενηλίκων και βρεφών και τους ζητήθηκε να πουν ποιες προτιμούσαν. Στη συνέχεια οι φωτογραφίες των εθελοντών επιδείχθηκαν σε 29 γυναίκες. Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να πουν κατά πόσο ο κάθε άνδρας αγαπούσε τα παιδιά, ήταν αρρενωπός, ελκυστικός ή ευγενικός.

Στη συνέχεια οι γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο θεωρούσαν ότι καθένας από τους άνδρες ήταν καλή επιλογή για μια βραχύβια περιπετειούλα ή ως σύζυγος. Οπως αποδείχθηκε, όσοι επιλέχθηκαν από τις εθελόντριες ως έχοντες μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά ήταν ακριβώς αυτοί που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον. Επίσης, οι γυναίκες αξιολόγησαν ως πιο αρρενωπούς τους άνδρες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Και οι θεωρούμενοι πιο ελκυστικοί είχαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες όταν αναζητούν σύντροφο για μακροχρόνια σχέση επιλέγουν συχνότερα όσους δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή