Πίστωση χρόνου στην Τεχεράνη

Πίστωση χρόνου στην Τεχεράνη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να δώσουν πίστωση χρόνου στους Ευρωπαίους εταίρους τους, ώστε να επεξεργαστούν νέο πακέτο κινήτρων, με στόχο να επιτύχουν τη συνεργασία του Ιράν, όσον αφορά στο μέλλον του πυρηνικού του προγράμματος. Κατόπιν αυτού, η επόμενη συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας ορίστηκε στις 19 Μαΐου, στο Λονδίνο, όπου και αναμένεται να κατατεθούν προς συζήτηση οι νέες ευρωπαϊκές προτάσεις προς την Τεχεράνη. Ενδιαμέσως, απαντώντας στην επίμαχη επιστολή Αχμεντινετζάντ, ο πρόεδρος Μπους χθες επεσήμανε ότι αυτή καθόλου δεν συνέβαλε στον εφησυχασμό της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Παγώνουν»

Η Κοντολίζα Ράις αναγνώρισε χθες ότι αναστέλλονται όλες οι ενέργειες για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ενόσω η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεχίσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για να πείσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. «Συμφωνήσαμε όλοι ότι θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ότι θα περιμένουμε για μερικές εβδομάδες, ενώ οι Ευρωπαίοι θα διαμορφώνουν τις προτάσεις τους προς τους Ιρανούς», δήλωσε χθες η κ. Ράις στο τηλεοπτικό δίκτυο του ABC. Η ίδια διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Ουάσιγκτον δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά της για την επιβολή κυρώσεων, αν το Ιράν απορρίψει τις νέες προτάσεις και συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Δημοσίευμα των «New York Times», επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι διπλωμάτες της ευρωπαϊκής «τρόικα» (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) επεξεργάζονται σε συνεργασία με Αμερικανούς ομολόγους τους πακέτο οικονομικών κινήτρων και «νέων ιδεών», με τις οποίες φιλοδοξούν να επαναφέρουν την Τεχεράνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, αυτές οι «νέες ιδέες» δεν απέχουν επί της ουσίας από το γνωστό πλαίσιο των οικονομικών κινήτρων, που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι στο Ιράν, τον περασμένο Αύγουστο: ήτοι την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων της Τεχεράνης με τη διεθνή κοινότητα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα θέσει τέλος στις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το νέο πακέτο ιδεών δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας προς το Ιράν ούτε θα του επιτρέπει να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η νέα αυτή πρωτοβουλία γνωστοποιήθηκε, ύστερα από ολονύκτια συζήτηση Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, παρόντων και εκπροσώπων από τη Ρωσία και την Κίνα. Νέες προτάσεις, όμως, έρχονται και από την Τεχεράνη, αν και όχι επισήμως. Σε επιστολή του στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Time, ο Χασάν Ροουάνι -πρώην επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ιρανών και στενός συνεργάτης του ανώτατου πνευματικού ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ- καταθέτει σχέδιο προτάσεων προς διαπραγμάτευση με τη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Ροουάνι αναφέρει ότι το Ιράν «θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο επικύρωσης» του Συνημμένου Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, το οποίο επιτρέπει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να πραγματοποιούν αιφνίδιους ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Το Ιράν υπέγραψε το Πρωτόκολλο το 2003, αλλά ουδέποτε κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε Ιρανούς και Γερμανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι συνδράμουν το Ιράν στην προσπάθειά του να αποκτήσει τεχνολογία, που χρησιμοποιείται σε μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και τσέχικα μαχητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή