Στήριξε τον Βιλπέν ο Ζακ Σιράκ

Στήριξε τον Βιλπέν ο Ζακ Σιράκ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε μια κατηγορηματική διάψευση της φημολογίας περί συμμαχίας του με τον υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, εις βάρος του πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, προέβη χθες ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, εκφράζοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και καταδικάζοντας τη «δικτατορία των διαδόσεων» που περιβάλλει το σκάνδαλο Clearstream. Η ένθερμη υποστήριξή του στον Γάλλο πρωθυπουργό, όμως, δεν φαίνεται να μπορεί να αναχαιτίσει τη λαίλαπα των εξελίξεων. Χθες υπέβαλε την παραίτησή του ο Ζαν Λουί Ζεργκορέν, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού ομίλου αμυντικής βιομηχανίας EADS, που έχει κατηγορηθεί από μερίδα του γαλλικού Τύπου ότι ήταν το «κοράκι», δηλαδή ο άνθρωπος που έστειλε στη γαλλική Δικαιοσύνη την ψευδή λίστα ονομάτων πολιτικών και επιχειρηματιών, οι οποίοι διατηρούσαν ύποπτους λογαριασμούς στην τράπεζα Clearstream του Λουξεμβούργου.

Σε μια αιφνιδιαστική εμφάνισή του στη γαλλική τηλεόραση μετά την τακτική συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι εμπιστεύεται πλήρως τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν «για να φέρει εις πέρας την αποστολή που του ανέθεσε». Θύμισε στους Γάλλους ότι «η δημοκρατία είναι ο νόμος και όχι η έλλειψη σεβασμού και η εκμετάλλευση σε εξοργιστικό βαθμό των νομικών διαδικασιών» και μολονότι δεν ανέφερε ούτε μία φορά τις επίμαχες λέξεις, ήταν σαφές πως αναφερόταν στο σκάνδαλο Clearstream. Προσέθεσε, άλλωστε, ότι η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση και εξέφρασε την ελπίδα πως οι δικαστές θα κάνουν τη δουλειά τους «όσο πιο ήρεμα γίνεται». Σημειωτέον ότι το γραφείο του Γάλλου προέδρου είχε διαψεύσει λίγες ώρες νωρίτερα δημοσίευμα της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Le Canard Enchaine, σύμφωνα με το οποίο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσε τον Νικολά Σαρκοζί και άλλους πολιτικούς ότι το 1992 ο Γάλλος πρόεδρος άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην Ιαπωνία, όπου διατηρεί 46 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση του κ. Ζεργκορέν, ο όμιλος EADS ανακοίνωσε επισήμως ότι ο αντιπρόεδρος ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του προκειμένου να αφοσιωθεί περισσότερο στην υπεράσπισή του. Στελέχη του ομίλου, πάντως, δήλωσαν ότι ο κ. Ζεργκορέν παραμένει υπάλληλος της EADS και χαρακτήρισαν «προσωρινή» την απομάκρυνσή του, ενώ τόνισαν ότι επί του παρόντος δεν διεξάγεται επίσημη έρευνα κατά του κ. Ζεργκορέν. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζεργκορέν ήταν παρών στη συνάντηση που είχε τον Ιανουάριο του 2004 ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν με τον στρατηγό Φιλίπ Ροντό, στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της οποίας εκτιμάται ότι ελήφθη η απόφαση για διεξαγωγή ερευνών σχετικών με τους λογαριασμούς της Clearstream. Λίγες ημέρες αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν στο γραφείο ενός δικαστή ανώνυμες επιστολές και CD-ROM με τη διαβόητη λίστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή