ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΚΟΛΝΤΣΜΙΘ

«Ηρθε η ώρα να κλείσει το Γκουαντάναμο»

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Η ύπαρξη του στρατοπέδου στο Γκουαντάναμο εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη. Κατά τη γνώμη μου, έχει έρθει η ώρα να κλείσει». Μ’ αυτήν τη δήλωση, ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας, Πίτερ Γκόλντσμιθ, ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο πολιτικών, δικαστικών και ακτιβιστών της Βρετανίας που ζητούν να καταργηθεί το στρατόπεδο στο κατεχόμενο από τις ΗΠΑ ακρωτήριο της Κούβας, όπου κρατούνται περίπου 500 ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση. Ο κορυφαίος νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μπλερ τόνισε ότι το Γκουαντάναμο συγκρούεται με την παράδοση της Αμερικής ως προμαχώνα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, αν και εκπροσωπεί τον πιο πιστό σύμμαχο του Τζορτζ Μπους, έχει χαρακτηρίσει το Γκουαντάναμο «μια ανωμαλία, που πρέπει να αντιμετωπισθεί».

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΓΑΛΛΟΥΣ

«Αφήστε το Αρμενικό στην ιστορία»

ΑΓΚΥΡΑ. Με εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, τους οποίους προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν συμβάλλουν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου, που ποινικοποιεί την άρνηση αποδοχής της γενοκτονίας των Αρμενίων, οι συνέπειες στις διμερείς σχέσεις των χωρών θα είναι ολέθριες. «Βοηθήστε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Αλλιώς το πλήγμα για τις γαλλο-τουρκικές σχέσεις θα είναι μεγάλο. Σας ζητάμε να στηρίξετε την Τουρκία. Αφήστε το ζήτημα αυτό στους ιστορικούς», τόνισε ο κ. Ερντογάν. Την περασμένη Δευτέρα η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Παρίσι εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου.

ΤΟΥΣ ΕΥΠΟΡΟΥΣ ΒΟΛΙΒΙΑΝΟΥΣ

Τους ανησυχεί η αναδιανομή γης

ΛΑ ΠΑΖ. Εντονη ανησυχία στους κατοίκους των πιο εύπορων περιοχών της Βολιβίας προκάλεσε η ανακοίνωση των σχεδίων της αριστερής κυβέρνησης, η οποία προτίθεται να προχωρήσει σε τρεις εβδομάδες στην αναδιανομή 140.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης στους φτωχούς. Το μεγαλύτερο τμήμα της γης, μια περιοχή στο μέγεθος περίπου της Ελλάδας, που πρόκειται να αναδιανεμηθεί, βρίσκεται στα πεδινά της ανατολικής επαρχίας Σάντα Κρουζ. Η ισχυρή πολιτική οργάνωση της Σάντα Κρουζ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Μοράλες, ζητώντας του να συνεργαστεί με τον τοπικό κυβερνήτη για να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία για το ζήτημα.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ

Ο Μέρντοχ ενισχύει τη Χίλαρι

ΝΕΑ YOPKH. O συντηρητικός μεγιστάνας του Τύπου, Ρούπερτ Μέρντοχ, πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδοτική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον, η οποία διεκδικεί τον Νοέμβριο την επανεκλογή της στη Γερουσία των ΗΠΑ. Την είδηση δημοσίευσε η εφημερίδα Financial Times και δεν διαψεύσθηκε ούτε από το γραφείο Τύπου της κ. Κλίντον ούτε από τον κ. Μέρντοχ. Πρόκειται για πραγματικά μεγάλη αλλαγή στη σχέση της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ και του ιδιοκτήτη εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών. Κάποτε η κ. Κλίντον είχε κάνει λόγο για «τεραστίων διαστάσεων δεξιά συνωμοσία» αναφερόμενη στις επιθέσεις Μέρντοχ κατά του τότε προέδρου Κλίντον.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 200 ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αρχισε το εναλλακτικό συνέδριο

ΒΙΕΝΝΗ. Αρχισε χθες με τη συμμετοχή ακτιβιστών απ’ ολόκληρο τον κόσμο, εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων και κοινωνικών κινημάτων τετραήμερο συνέδριο με θέμα την αντίσταση στη θέσπιση της ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Λατινικής Αμερικής. Το συνέδριο πραγματοποιείται παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής που αρχίζει σήμερα με τη συμμετοχή ηγετών από την Ε.Ε., τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Στην επονομαζόμενη εναλλακτική σύνοδο κορυφής αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 200 οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μιλήσουν ο πρόεδρος της Βενεζουέλα Ούγκο Τσάβες και ο ομόλογός του από τη Βολιβία Εβο Μοράλες.

ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

Πολίτες θύματα συγκρούσεων

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 άλλοι τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ ισλαμικών πολιτοφυλακών (ICU) και της Ενωσης για την αποκατάσταση της Ειρήνης και την Αντιτρομοκρατία για τον έλεγχο της πρωτεύουσας της χώρας. Τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες.

ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

«Μην ενισχύετε την Ταϊβάν»

ΠΕΚΙΝΟ. Τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επαφών με την Ταϊβάν, καθώς και τη διακοπή πώλησης εξελιγμένων όπλων στη χώρα, ζήτησε χθες από τις ΗΠΑ ο υπουργός Αμυνας της Κίνας, Κάο Γκανγκτσούν. Ο Κάο κατάθεσε τα αιτήματά του στον Αμερικανό ναύαρχο, Ουίλιαμ Φάλον, διοικητή του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό ωκεανό, ο οποίος πραγματοποιεί επταήμερη επίσκεψη στη χώρα.

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ειδικό σήμα στα «καθαρά» Ι.Χ.

ΠΑΡΙΣΙ. Την υποχρεωτική ανάρτηση του ειδικού σήματος «Ενέργεια» στα αυτοκίνητα προς πώληση, καινούργια ή μεταχειρισμένα, επέβαλε από χθες η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να ενθαρρύνει την αγορά «καθαρότερων» αυτοκινήτων. Το νέο σήμα θα αναρτάται υποχρεωτικά σε όλα τα αυτοκίνητα προς πώληση, τα οποία τέθηκαν στην κυκλοφορία μετά την 1η Ιουνίου 2004. Το σήμα εκδίδεται σε επτά χρώματα, τα οποία παρέχουν στοιχεία για την κατανάλωση καυσίμων και τα ποσοστά εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή