Αντιδρούν οι ΗΠΑ για την είσοδο έξι χωρών

Αντιδρούν οι ΗΠΑ για την είσοδο έξι χωρών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Ουάσιγκτον το γεγονός ότι έξι κράτη με αμφιλεγόμενη πολιτική ατομικών ελευθεριών θα έχουν έδρες στο νεοσύστατο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, παρότι άλλες χώρες, που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κατάφεραν να εκλεγούν στο Συμβούλιο.

Εχασαν Ιράν, Βενεζουέλα

Η Κίνα, η Κούβα, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και το Αζερμπαϊτζάν, κράτη που έχουν κατηγορηθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις για παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών ήταν μεταξύ των 47 κρατών-μελών, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις της αμερικανικής οργάνωσης Human Rights Watch. Στο μεταξύ, το Ιράν και η Βενεζουέλα, απέτυχαν να εξασφαλίσουν ικανό αριθμό ψήφων και δεν έλαβαν έδρα στο Συμβούλιο.

Ο διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch, Κένεθ Ροθ, εξηγεί: «Τα καλά νέα είναι ότι τα πήγαμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, καθώς το Ιράν και η Βενεζουέλα έχασαν. Ο αποκλεισμός της Βενεζουέλας δείχνει ότι οι λεονταρισμοί και ο αντιαμερικανισμός δεν αρκούν για να εξασφαλίσει ένα κράτος έδρα στο Συμβούλιο».

Η προηγούμενη μορφή του Συμβουλίου, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έφερε επανειλημμένα σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον, καθώς κράτη όπως το Σουδάν, η Λιβύη και η Ζιμπάμπουε απέκτησαν έδρες, παρεμποδίζοντας συστηματικά κάθε έρευνα στις παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων στο έδαφός τους.

Οι ΗΠΑ δεν επιδίωξαν να εκλεγούν στο Συμβούλιο, αναφέροντας ότι το νέο όργανο δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ελλείψεις του προηγούμενου. Η ίδρυση του Συμβουλίου αποφασίσθηκε στις 15 Μαρτίου, με ψήφους 170 υπέρ και 4 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, Παλάου και Νήσοι Μάρσαλ).

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για θέματα Διεθνών Οργανισμών, Κίρστεν Σίλβερμπεργκ, λέει: «Συμφωνούμε ότι το Συμβούλιο θα αποτελέσει βελτίωση, από την πρότερη κατάσταση της Επιτροπής. Ορισμένα από τα μέλη που εξελέγησαν, δεν μοιράζονται -κατά τη γνώμη μας- τα υψηλά δημοκρατικά ιδανικά που θα θέλαμε». Ο κ. Ροθ εκτιμά ότι το Συμβούλιο απέδειξε την ικανότητά του να προσελκύει κατάλληλα μέλη, πριν ακόμη ψηφισθούν, καθώς κράτη με προβληματική ιστορία σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που κατείχαν έδρες στην Επιτροπή του ΟΗΕ, δεν αποτόλμησαν να καταθέσουν υποψηφιότητα, λόγω των νέων αυστηρότερων κανόνων επιλογής.

Ως παραδείγματα, ο κ. Ροθ ανέφερε το Σουδάν, τη Ζιμπάμπουε, τη Λιβύη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Συρία, το Βιετνάμ, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, την Ερυθραία και την Αιθιοπία.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης UN Watch στην Ελβετία, Χιλέλ Νόιερ, εκτιμά ότι παρά τις αγαθές προθέσεις, η ψηφοφορία απέδειξε ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει: «Το Συμβούλιο έδειξε, με την εκλογή της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Κούβας, ότι τα πράγματα θα παραμείνουν τα ίδια στον ΟΗΕ».

Ακόμη και η ολοήμερη διαδικασία ψηφοφορίας διεξήχθη με αυστηρότερους κανόνες, από ό,τι παλαιότερα. Η Ιβόν Τέρλινγκερ, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Amnesty International στον ΟΗΕ, είπε: «Τα κράτη, που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξασφάλισαν έδρες στο Συμβούλιο, πρέπει τώρα να επανεξετάσουν την πολιτική τους και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις εκδημοκρατισμού, που παρείχαν στην Ολομέλεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή